Ai mașină de spălat rufe? Poți să îți iei amendă pentru că nu știi cum să o folosești

Publicat: 25/02/2024 | 16:40
Mașină de spălat rufe/ sursă foto: Pixabay

Conform Art.26 și 27 din Legea 61/27 septembrie 1991, folosirea mașinii de spălat rufe de către proprietarii de apartamente din România ar putea duce la sancțiuni costisitoare. Care sunt consecințele nerespectării legii, dar și când este indicat folosirea electrocasnicului, de fapt. 

Românii care locuiesc la bloc au de respectat, printre altele, intervalul orar al programului de liniște publică, program care poate fi suplimentat prin anumite regulamente adoptate de către fiecare asociație de proprietari în parte. În caz contrar, locatarii vor avea de scos din buzunar bani grei pentru plata amenzilor.

Citește și: LA CE ORE TREBUIE SĂ FOLOSEŞTI MAŞINA DE SPĂLAT PENTRU A CONSUMA MAI PUŢIN CURENT? TRUCUL CARE TE VA AJUTA SĂ FACI ECONOMIE

Ce amendă riști dacă ai o mașină de spălat rufe zgomotoasă

În cazul de față, dacă mașina de spălat rufe provoacă zgomote puternice în locuințe – în afara orelor reglementate special, poate fi considerată o abatere de la lege.

Conform Art.26și 27 din Legea 61/27 septembrie 1991, ”Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, alarmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
27) organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”, se arată în lege.

Astfel, nerespectarea pct. 26) din Legea 61/1991 i-ar putea costa destul de scump pe români, cu amendă de la 2.000 de lei – la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității. Încălcarea faptelor prevăzute în articolul pct.27) se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.