Ai vazut vreodata cum arata toaletele astronautilor, ce mananca ei in spatiu si cum e praful selenar? Un neamt a adus la Bucuresti cea mai mare colectie de obiecte spatiale!

De: Cancan
Publicat: 01/11/2012 | 21:52

Exponatele, care au facut parte din cadrul unor programe spatiale celebre europene, americane si rusesti, precum Sputnik, Explorer sau Apollo, vin din colectia privata a lui Tasillo Römisch. Acesta are acasa aproximativ 95.000 de astfel de obiecte, printre care se numara si costumul celebrului actor american Bruce Willis din filmul Armageddon. „Am inceput in 1969, cand americanii au facut prima aselenizare. Atunci m-am decis sa ma fac astronaut, dar nu am reusit.

Am contracte cu 51 de astronauti din 11 tari. Produsele speciale le obtin de la astronauti sau din licitatii in New York si Beverly Hills. Vin dintr-o tara sovietica si am avut legaturi bune aici. M-am decis sa cumpar un costum de la americani, dar NASA mi-a spus ca trebuie sa platesc 200.000 de euro, bani pe care nu i-am avut. Am vazut filmul Armageddon si am incercat sa-l sun pe Bruce Willis, dar mi-a fost imposibil. Dar prin anumite cunostiinte am ajuns sa vorbesc cu el si mi-a spus ca nu este nicio problema. Am zburat la Hollywood si l-am cumparat cu 20.000 de euro. Sunt foarte fericit ca am aceste costume (nr. sapte) pentru ca le inchiriez, iar cel mai inchiriat este cel al lui Bruce Willis. Dupa doi ani am recuperat investitia!”, ne-a spus zambind Tasillo Römisch.

Afacere cu implicatii spatiale

Pe langa colectionatul obiectelor spatiale sau care au legatura cu acest fascinant domeniu, Tasillo Römisch se mai ocupa si cu trimiterea in spatiu a obiectelor personale ale diferitilor clienti interesati. „Obiectele personale le trimit la statia orbitrala, spre exemplu fotografii care sunt semnate de astronauti si stampilate pe statia spatiala. Costa aproximativ 350 de euro o astfel de fotografie. Pentru un kilogram de trimis in spatiu trebuie platit 30-40.000 de euro. Am trimis chiar si doua verighete odata, sunt cam 10 obiecte pe an”, ne-a mai explicat colectionarul. De altfel, unul dintre cele mai scumpe obiecte este praful stelar, care poate ajunge pana la 60.000 de dolari gramul.

Pentru aceasta expozitie, in Romania, au fost aduse 150 de exponate din Germania, ele facand parte dintr-o colectie atestata de Guinness World Records in 2001 ca cea mai mare colectie personala de obiecte legate de zborurile in cosmos (95.000 de itemuri). Evenimentul macheaza cea de-a 100-a editie a expozitiei organizata de Tasillo Römisch, colectionarul si detinatorul acestor exponate. Römisch detine si un al doilea record Guinness World Records pentru cea mai mare colectie de machete fidele de navete spatiale (in prezent 400 de machete). De la costumul de zbor al cvadruplului cosmonaut rus Iuri Usaciov , pana la manusa lui Iuri Gagarin, prima fotografie a lui Gagarin pe statia spatiala ISS, pana la obiecte ce tin de viata in spatiu – hrana, bautura, igiena, dormit, roci si pamant stelar va asteapta in perioada 1 – 11 noiembrie sa le descoperiti in mallul din cartierul Titan.