Ajutorul României pentru Republica Moldova i-a ”dezgropat” pe oamenii Kremlinului

De: T.S
Publicat: 14/05/2020 | 17:13

Reacțiile cu privire la ajutorul României, în valoare de 3,5 milioane de euro, destinat pentru combaterea COVID-19 și apoi refuzat de Republica Moldova, continuă și acum.

Potrivit EVZ, ceremonia de predare a ajutorului umanitar românesc a avut loc chiar sub pod, în mijlocul străzii. Atunci când premierul moldovean Ion Chicu s-a îndreptat spre tribuna improvizată, pentru a mulțumi României, acesta a fost huiduit de oamenii adunați, care au strigat la unison: „Rușine! Rușine”.

Cine ar fi omul din spatele refuzului

Imediat după predare, criticile la adresa lui Igor Dodon, președintele vecinilor de peste Prut, au explodat pe rețelele de socializare. Dar, mai scrie EVZ, toată lumea l-a uitat pe omul care a adus Republica Moldova mai aproape de Kremlin și mai departe de București.

Fostul premier Pavel Filip, el a intrat în politică la începutul anului 2016, fiind protejatul și omul de casă al cunoscutului oligarh Vladimir Plahotniuc. El a devenit prim-ministru în condițiile în care opoziția de la Chișinău a fost împiedicată să voteze, și a depus jurământul la mijlocul nopții, în timp ce zeci de mii de protestatari erau la un pas să ia cu asalt ușile Parlamentului. În iunie 2019 a fost dat afară cu forța din fruntea guvernului. 

A votat pentru demiterea Maiei Sandu

Doar câteva luni mai târziu, în noiembrie, Pavel Filip, în fruntea PDM, a votat pentru demiterea guvernului Maiei Sandu, poate cel mai pro-occidental executiv pe care l-a avut Republica Moldova în ultimii ani.

Motivul ar fi fost un proiect de reformă a justiției propus de Maia Sandu care ar fi scos procuror general de sub influența lui Dodon. Altfel, a votat Guvernul Chicu, cel care a întreprins prima sa vizită la Moscova, o premieră în ultimul deceniu pentru Republica Moldova.

Relația cu Rusia

Mai mult, peste doar câteva luni, Filip anunța oficial semnarea unei alianțe cu socialiștii, alianță care a votat și controversatul acord de împrumut de 200 de milioane de euro de la ruși.

Mai este de remarcat că Filip a făcut coaliția cu Dodon chiar după o vizită efectuată în țara noastră. Unde probabil le-a dat asigurări unor politicieni creduli de la București că rămâne același pro-european și pro-român convins.

Tot mai multe voci de patrioți de la Chișinău consideră că este cazul ca Bucureștiul, după ce a oferit susținere politică și chiar financiară, să retragă cetățenia unor persoane gen Filip care, potrivit acestora, nu fac altceva să implice România în jocurile sale nu tocmai prietenești.