Alertă ANPC! Gel de mâini, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi, în magazine

Publicat: 14/08/2020 | 14:34

Directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC anunță că un gel de mâini periculos este vândut în magazine, deși conține metanol, toxic pentru sistemul nervos central și pentru ochi.

În plus, lipsesc pictogramele de pericol și avertizările necesare. „Alerta RAPEX privind un produs care poate afecta sănătatea consumatorilor:

Citește și: Bilanțul negru al deceselor din cauza infectării cu COVID-19 a ajuns la 2.904 + 44 morți în ultimele 24 de ore

Gelul, produs în Turcia

gel de mâini produs în Turcia notificat de către Danemarca: produsul conține metanol (valoare măsurată: 11,6 %), care este deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi”, anunță Paul Anghel, citat de Mediafax.

„Prin urmare, utilizatorii nu au nicio informație cu privire la toxicitatea și la inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu este prevăzut cu sistem de închidere de siguranță pentru copii. Ingestia sau contactul cu metanolul poate duce la orbire și la deces. Produsul nu respectă regulamentele privind produsele biocide și regulamentele privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP)”, adaugă sursa citată.

Ce este metanolul

Metanolul este un alcool care se sintetizează prin substituirea în molecula de metan a unui atom de hidrogen cu o grupare – OH (hidroxilică). În natură metanolul poate fi întâlnit în plante ca: bumbacul, brânca-ursului, ierburi sau semințe care conțin uleiuri eterice. Metanolul mai poate fi obținut prin fermentarea siropului produs din sfecla de zahăr.

În procesele de fermentare a fructelor se poate forma metanol prin descompunerea pectinelor. Consumul de metanol poate produce intoxicații grave, acesta poate lua naștere prin distilarea fracționată în mod particular a alcoolului.

În procesul de îmbălsămare, egiptenii din Antichitate utilizau un amestec de substanțe, printre care și metanolul, care era obținut prin piroliza lemnului. Însă metanolul pur a fost pentru prima dată izolat în 1661 de către Robert Boyle care l-a obținut prin distilarea boxusului. Substanța a devenit ulterior cunoscută sub denumirea de „spirt pirozilic”.

Nu rata: Coronavirus în România, 14 august. Alte 1.415 noi cazuri de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. Bilanț total: 68.046

În 1834 chimiștii francezi Jean-Baptiste Dumas și Eugene Peligot i-au determinat compoziția elementală. Acești oameni de știință au fost cei care au introdus cuvântul „metil” în chimia organică, termen format cu ajutorul etinoamelor grecești „methy” (însemnând „vin”) și „hȳlē” (însemnând „lemn”).