Alertă în Capitală legată de „Balena albastră”! Firea ia măsuri

De: Cancan
Publicat: 02/04/2017 | 15:13

„Am primit mai multe alarme. Unele false, altele reale cu privire la elevi care joacă acest joc. S-au început mai multe acţiuni. Am vorbit cu doamna ministru de Interne, Carmen Dan. Trebuie să ne unim forţele. Unele acţiuni vor fi comune pentru a trage un semnal de alarmă. Până acum nu s-au ajuns la situaţii grave, dar se poate întâmpla, Doamne fereşte, în orice moment. Vor fi alături de noi sportivi care le vor vorbi elevilor. Vom invita personalităţi simpatizate de copii. Mesajul nostru trebuie să fie simţit şi să ajungă la sufletul copiilor. Trebuie să le atragem atenţia că jocul Balena Albastră îi poate aduce pe altă lume, din păcate”, a declarat primarul general al Capitalei Gabriela Firea.

Un joc virtual perfid, popular la început numai printre adolescenţii din Rusia, s-a extins la nivel global şi a ajuns şi în România, unde are deja câteva sute de jucători. Jocul este extrem de periculos pentru că finalul este… sinuciderea jucătorului!

Jocul a început să facă victime şi la noi, după ce s-a răspândit în estul Europei.

Jocul „Balena Albastră”, ce constă într-o suită de „sarcini” date jucătorului de anumite „călăuze”, a fost iniţiat de un rus cu numele de Phillipe Budeikin. Acesta a creat opt grupuri dedicate pe reţeaua socială VKontakte. Jocul în sine mizează pe o provocare psihologică: cu un anunţ pe una dintre paginile oficiale ale jocului de pe VKontakte, potrivit căruia sunt interesaţi să joace „Balena Albastră”, tinerii pot adera la grupurile care promovează conceptul. Adolescenţii sunt contactaţi imediat după înscriere de „călăuze”. Ulterior, timp de 50 de zile, primesc câte o sarcină de îndeplinit, una mai sinistră decât alta: li se cere, de exemplu, să se automutileze pe antebraţ, unde să deseneze o balenă cu o lamă de bărbierit. Mai sunt provocaţi să se trezească la ora 4.20 şi să vizioneze un film de groază sau să se plimbe, în echilibru, pe marginea unei clădiri. Ultima sarcină este sinuciderea, prin metode diverse. Jocul morţii s-a răspândit puternic atât în spaţiul ex-sovietic, cât şi în Estul Europei sau în Occident. Ucraina, Letonia şi Republica Moldova au înregistrat cazuri recente de sinucideri la adolescenţi care şi-au postat pe conturile personale de pe platformele sociale simbolurile provocării.