Alertă mondială din cauza unei bacterii extrem de periculoase, despre care oamenii de știință nu cunosc multe detalii. Simptomele apar într-un mod similar cu cele ale unei răceli obișnuite

Publicat: 16/03/2024 | 09:59
Bacterie periculoasă în Japonia Sursă foto: Food Safety News

În Japonia, o infecție bacteriană rară și periculoasă se extinde cu o viteză alarmantă. Autoritățile din domeniul sănătății nu au reușit să identifice motivul pentru care rata de îmbolnăvire a crescut într-un ritm atât de rapid.

Se estimează că numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) în 2024 va depăși recordurile înregistrate anul trecut, generând îngrijorare că cea mai severă și letală formă de boală streptococică de tip A va continua să se propage. Conform The Guardian, această afecțiune are o rată de mortalitate de 30%.

Citește și: ALERTĂ PE LITORALUL ROMÂNESC! O BACTERIE PERICULOASĂ, DEPISTATĂ ÎN APA DIN DOUĂ STAȚIUNI DE LA MAREA NEAGRĂ: „COPIII TREBUIE SUPRAVEGHEAȚI”

O infecție bacteriană rară din Japonia atinge cote record

În cursul anului trecut, au fost raportate 941 de cazuri de STSS, iar în primele două luni ale anului 2024, deja s-au înregistrat 378 de cazuri de infectare.

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire. Conform NIID, tulpina infecțioasă cauzează un număr mai mare de decese în rândul pacienților cu vârsta sub 50 de ani. În intervalul iulie-decembrie 2023, din cele 65 de persoane cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu STSS, aproximativ o treime au pierit, conform raportului ziarului Asahi Shimbun.

Sunt încă mulți factori necunoscuți cu privire la cauzele care duc la forme severe și subite de infectare cu acest streptococ, încă nu avem vreo explicație, a transmis Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID) din Japonia.

Simptomele încep asemănător cu cele ale unei răceli

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie denumită Streptococcus pyogenes, cunoscută și sub numele de streptococ de tip A. Această bacterie poate provoca dureri în gât, mai ales la copii.

Multe persoane sunt purtătoare de această bacterie fără să prezinte simptome, dar în unele cazuri, poate duce la boli severe, complicații și chiar deces, în special la adulții cu vârsta peste 30 de ani. Aproximativ 30% dintre cazurile de STSS se încheie fatal.

Persoanele în vârstă pot prezenta simptome similare cu cele ale unei răceli, însă în cazuri rare, acestea se pot agrava, incluzând faringită streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită.

Unii experți susțin că această creștere rapidă a numărului de cazuri de anul trecut a fost legată de relaxarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus. Autoritățile locale nu au mai putut impune persoanelor infectate să stea acasă sau să recomande spitalizarea.

Vrem ca oamenii să ia măsuri preventive, precum igiena regulată a mâinilor, a declarat ministrul sănătății, Keizo Takemi, conform Japan Times.

Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Tokyo, exprimă o îngrijorare profundă în legătură cu creșterea dramatică a numărului de pacienți cu infecții severe cu streptococ în acest an. El sugerează că numărul în creștere al infecțiilor este rezultatul faptului că oamenii au neglijat măsurile de bază pentru prevenirea infecțiilor.

Pentru infecțiile cu streptococ de tip A se administrează antibiotice, însă pacienții cu forme mai severe de boală streptococică invazivă de tip A necesită un tratament complex, care să includă antibiotice și alte medicamente, însoțit de îngrijire medicală intensivă.

Citește și: AU CONSUMAT UN MILKSHAKE LA RESTAURANT ȘI AU MURIT PE LOC. ALTE TREI PERSOANE AU FOST DUSE LA SPITAL. CE S-A DESCOPERIT DUPĂ ANALIZA BĂUTURII

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.