Alex Pop, un român în aflat în carantină la Treviso: ”Cei de acasă trebuie să înțeleagă că nu ne este ușor, această criză ar trebui să ne unească”

Publicat: 14/03/2020 | 20:06
Alex Pop, un român în aflat în carantină la Treviso: ”Cei de acasă trebuie să înțeleagă că nu ne este ușor, această criză ar trebui să ne unească”

Alex Pop – un român din Borșa, județul Maramureș – trăiește de 21 de ani în Italia și, în acest context dificil al crizei coronavirusului, a făcut un apel la unitate între românii din diaspora și cei de acasă, potrivit informațiilor furnizate de mediafax.ro.

Maramureșeanul consideră că teama de infecția cu noul coronavirus i-a făcut pe mulți români din țară să privească înspăimântați către cei care ar dori să revină pe meleagurile natale. Dar spune că și ei, la rândul lor, trec printr-o perioadă foarte grea.

”În Italia, trecem dintr-o situație gravă într-una și mai gravă. Noi locuim în Treviso, suntem închiși în casă și nu ne putem deplasa decât la serviciu, cei care mai muncesc, sau dacă mergem la magazin dăm o declarație pe proprie răspundere că mergem să ne luăm de mâncare. Autoritățile din România ne-au uitat pe noi total, nu am văzut pe nimeni să încerce să ne dea o mână de ajutor dacă avem nevoie. Problema cea mai mare acum este că românii s-au dezbinat, cei de afară, cu cei de acasă. Am văzut mesaje urâte din partea românilor de acasă, înțeleg că frica e mare, dar nu am fost niciodată de acord ca rezidenții în Italia să meargă acasă, să nu ducem boala la bătrânii noștri în țară. Cei care vin acum sunt sezonieri, sunt cam 300.000 de persoane, care sunt obligați de situație să se întoarcă. Cei de acasă trebuie să înțeleagă că nu ne este ușor nici nouă nici lor, iar această criză ar trebui să ne unească, nu să ne dezbine”, a spus Alex Pop.

”Acasă înseamnă România!”

Alex Pop face un apel emoționant la înțelegere și răbdare, spunând că ”acasă” nu poate însemna decât România, chiar dacă – așa cum este și cazul său – sunt foarte mulți ani de când și-a părăsit țara de origine.

”Îi rog pe cei de acasă să nu ne mai jignească, pentru că și noi traversăm momente grele, ne doare acest lucru. Am doi băieți, de 9 și 12 ani, care nu au ieșit de două săptămâni din curtea casei pe terenul de fotbal care este la 50 de metri de casă. Viața noastră s-a schimbat radical peste noapte, de sâmbătă seară până duminică dimineață s-a anunțat că s-a închis Treviso. Oamenii trebuie să știe că, pentru noi, acasă înseamnă România. Dacă noi ne întoarcem acasă, nu înseamnă că trebuie să fim huliți, văzut ca leproși, este un lucru urât. Am auzit din partea autorităților același lucru, nu vă întoarceți acasă, este dureros pentru românii aflați în izolare la domiciliu în Italia să audă așa ceva”, a mai spus maramureșeanul.