Alexandru Rafila, despre COVID-19: “Va semăna cu infecția gripală! Un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an”

Publicat: 30/04/2020 | 09:27

15 mai ar trebui să fie ultima zi când România va mai fi în stare de urgență. În funcție de evoluția numărului de cazuri de COVID-19, autoritățile ar urma să ridice anumite interdicții, iar situația în țară să fie mai relaxată. Cert este că de virus nu vom scăpa în următoarele luni, astfel că populația trebuie să învețe să trăiască alături de el.

VEZI AICI: A FOST TESTAT MEDICAMENTUL ANTI COVID-19, IAR REZULTATELE SUNT MIRACULOASE! A AJUNS ȘI ÎN ROMÂNIA

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a explicat care sunt primele norme de protecție pe care trebuie să le respectăm în așa fel încât numărul de îmbolnăviri cu coronavirus să nu crească dramatic. Masca va fi un accesoriu obligatoriu pentru populație începând cu 15 mai.

Purtăm măștile în spațiile închise unde sunt mai multe persoane, când mergem la magazin. Dar când suntem în masina personală, acasă, la birou, nu e nevoie să purtăm masca. Utilitatea măștii are două semnificații: prima, legată de posibilitatea de a fi tu infectat și de a transmite boala, inclusiv așa numita igienă a tusei e asigurată, dar trebuie să o schimbi, se schimbă când se umezește masca. Depinde foarte mult de temperatura mediului ambiant. Dacă purtăm masca și nu suntem bolnavi, ea constituie o barieră față de infecție. Masca nu oferă o protecție perfectă. Nici măștile textile. Dacă mergem în parc nu e nevoie, dar ar trebui să avem grijă să nu ne înghesuim, să nu găsim locuri foarte aglomerate, să păstrăm distanța, să avem grijă cum strănutăm și să utilizăm masca dacă ajungem într-o zona foarte aglomerată. Lucrul ăsta trebuie recomandat și adaptat unor realități. Am văzut foarte multe persoane singure în autoturism și poartă mască sau persoane care stau la masă, lucrează la computer și își dezinfectează mâinile din 10 în 10 minute”, a spus Alexandru Rafila, potrivit Digi24.

FOCAR DE INFECȚIE. 100 de angajați ai unei brutării din Alba Iulia sunt testați de coronavirus

Spălatul pe mâini, mai eficient față de purtatul mănușilor

Președintele Societății Române de Microbiologie susține că spălatul pe mâini cu săpun este mult mai eficient în lupta cu COVID-19 comparativ cu clasicele mănuși de protecție.

Eu nu sunt un mare adept al mănușilor din două motive, e mult mai simplu să mă spăl pe mâini decât să schimb o pereche de mănuși și e mult mai eficient, pentru că spălatul mâinilor cu săpun distruge aceste virusuri fără niciun fel de problemă. Dacă utilizezi mănuși există un risc, ai senzația că dacă ai mănuși ești protejat și faci lucruri nepotrivite, folosești mănușa mult timp, îți pui pe față… unii le poartă foarte multe ore. Decât să porți mănuși patru ore mai bine nu porți și te speli pe mâini, ajungi să contaminezi suprafețe prin intermediul mănușilor. Să nu confundăm utilizarea mănușilor în zonele medicale cu utilizarea mănușilor peste tot. Sper să devină o obișnuință, e un câștig pentru sănătate, dacă oamenii deprind această rutină a spălatului pe mâini. Trebuie să le descărcăm, le dezambalăm, apoi ne spălăm pe mâini. E suficient acest lucru. 99 la sută din infecție se transmite pe cale aeriană, neglijăm calea aeriană și ne ocupăm foarte mult pentru evitarea acelui 1 la sută, dar restul îl neglijăm. Sper să devină o obișnuință, e un câștig pentru sănătate, dacă oamenii deprind această rutină a spălatului pe mâini”, a completat specialistul OMS.

NU RATA: ANUNȚUL FĂCUT DE NELU TĂTARU! CÂND VA AJUNGE MEDICAMENTUL PENTRU CORONAVIRUS ÎN ROMÂNIA

Îmi pare rău că n-am făcut un lucru, să convingem oamenii să se spele și pe dinți, pentru că și riscul de a transmite boala scade, cel puțin pentru un moment, și ar trebuie să învățăm să ne spălăm și pe dinți, să nu mai fim ultimii în clasament în privința igienei orale”, a completat microbiologul.

“Covid-19 va deveni un virus sezonier!”

Alexandru Rafila este convins că, odată cu trecerea timpului, COVID-19 va deveni un virus sezonier, care va semănă cu infecția gripală.

Mergem și pe varianta că nu vom găsi un vaccin în 2 ani, poate îl găsim în 4 ani. El va deveni un virus sezonier, marea majoritate a populației va trece prin boală și un număr mic de persoane va fi susceptibil să se reîmbolnăvească în fiecare an, va semăna cu infecția gripală. Acum sunt discuții raporat la numărul de cazuri pe care am reușit să le diagnosticăm nu în România, oriunde, mortalitatea e mare, la noi e 5 la sută. Deci sunt mortalități mari, mai mari decât la virusul gripal, dar lucrurile vor fi reevaluate pe măsură ce vedem răspândirea bolii în populație și vedem care e mortalitatea reală”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult