Alexandru Rafila, despre riscul de a te infecta cu noul coronavirus în piscină: ”Totul depinde de…”

Publicat: 05/05/2020 | 10:00

Nu va mai fi prelungită starea de urgență în țara noastră, a anunțat președintele Klaus Iohannis, însă va fi declarată starea de alertă. Dar o astfel de situație permite mai multe măsuri de relaxare, circulația persoanelor putându-se desfășura, de pildă, fără declarația pe propria răspundere.

Oamenii vor trebui să completeze o declarație doar dacă părăsesc localitatea de reședință, a spus și Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, iar drumețiile sau pescuitul – spre exemplu – vor fi permise în noile condiții, cu respectarea măsurilor de siguranță. O altă întrebare care s-a pus este dacă te poți infecta cu noul coronavirus după o baie în piscină, iar profesorul Alexandru Rafila a oferit explicațiile necesare. Totul depinde de numărul persoanelor care se află în respectiva piscină, înainte de orice altceva.

”Înotul practicat în apă cu clor este sigur, în principiu, pentru că apa este dezinfectată, dar pe de altă parte, depinde cât de mare e densitatea de persoane într-o piscină. Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoți mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot”, a declarat profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, la digi24.ro.

(CITEȘTE ȘI: MĂRTURIA UNUI MEDIC DE LA SPITALUL JUDEȚEAN SUCEAVA, INFECTAT CU CORONAVIRUS: ”E MAI GREU PENTRU PERSOANELE CARE…”)

Rafila: ”Cred că o să crească foarte mult costurile”

Pe de altă parte, măsurile de relaxare despre care se vorbește în ultima perioadă pot aduce și costuri mai mari în ceea ce privește activitățile sportive, pentru că va fi mult mai greu să aduci spectatorii la evenimente. Trebuie evitată aglomerația și Alexandru Rafila este de părere că și coturile pentru transportul aerian vor fi mai mari.

„O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipă fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian”, a avertizat profesorul Rafila, potrivit aceleiași surse.

(VEZI ȘI AICI: CÂND VA FI GATA VACCINUL CONTRA CORONAVIRUSULUI? ANUNȚUL FĂCUT DE DONALD TRUMP)