Alimente pentru o viata sanatoasa. Dieta de iarna pentru fiecare parte din tine!

De: Cancan
Publicat: 18/12/2011 | 00:00

Pentru sanatatea creieruluiCeata si norii din perioada sezonului rece fac ca stocurile de serotonina, hormonul responsabil de buna dispozitie, sa scada considerabil si sa-ti creasca pofta pentru carbohidrati. Mare atentie la sursele de carbohidrati deoarece, in loc sa ajuti creierul sa functioneze la capacitate maxima si sa fie mai productiv, te poti ingrasa. Cerealele integrale, preparatele din orz si ovaz, fasolea, lintea, dovleacul si cartofii dulci sunt cele mai bune alimente pentru creier pe timp de iarna. Apa are si ea o importanta deosebita, ajutand la o mai buna oxigenare a creierului. Consuma cel putin un litru de apa pe zi.Pentru sanatatea stomaculuiSi stomacul are de suferit mai mult in aceasta perioada. Mai ales ca dupa postul Craciunului urmeaza mesele imbelsugate de sarbatori. Prilej cu care, in loc de binemeritata relaxare in vacanta de iarna, te-ai putea confrunta cu arsuri si dureri persistente. De aceea, inainte de sarbatori si in perioada imediat urmatoare, printre delicioasele preparate traditionale consuma si mere, struguri, orez fiert si paine prajita.

Pentru sanatatea pancreasuluiAdoptand o alimentatie sanatoasa iti vei asigura si buna functionare a intestinelor. Mananca sfecla, porumb, carne de pui, mazare, cereale, branza, iaurt, lapte, oua, spanac, mere, banane si portocale. Acestea sunt cele mai bune alimente care-ti protejeaza pancreasul in timpul iernii.

Pentru sanatatea inimiiInima este pusa la mai multe incercari in anotimpul rece. Vantul puternic si temperaturile scazute de afara duc la dereglarea batailor inimii si agravarea afectiunilor cardiace. Ca sa-ti protejezi inima in timpul iernii e bine sa consumi trei portii de lactate pe zi. Cele mai indicate sunt laptele degresat, iaurtul si branza dulce de vaci. Au un continut mai mic de grasimi saturate si iti mentin tensiunea la valoarea normala.

Pentru sanatatea plamanilorCele mai frecvente boli in aceasta perioada sunt cele pulmonare. Frigul determina ingustarea cailor respiratorii si aparitia bronhoconstrictiei. Mai exact, prin caile respiratorii circula mai putin aer, ceea ce ingreuneaza respiratia. Rozmarinul, ceapa, scortisoara, usturoiul, piperul, ardeiul iute, hreanul, mararul, rozmarinul, broccoli, busuiocul si nucsoara au grija de sanatatea plamanilor tai in zilele friguroase.

Pentru sanatatea ficatului si a bileiCele doua organe sunt expuse mai mult decat oricand tulburarilor severe. Trecerea de la alimentatia saraca in proteine din timpul postului la cea bogata in grasimi iti poate provoca tulburari hepatice sau biliare. Le poti evita consumand peste slab, carne de pui, soia, fasole, lapte si derivate din lapte cu un continut scazut de grasimi, ciuperci, morcovi, broccoli.

Pentru sanatatea rinichilorFrigul este un inamic si pentru rinichi, daca nu stii cum sa-i protejezi de efectele temperaturilor scazute. Bea macar un litru de ceai pe zi, supe si ciorbe de legume. Spanacul, rosiile si castravetii nu trebuie sa-ti lipseasca din farfurie. Deserturile din cacao, nucile, arahidele, coacazele si smochinele sunt, de asemenea, foarte eficiente.