Alimentele care nu expiră niciodată. Pot fi consumate și peste 20 de ani

Publicat: 17/03/2022 | 18:52
Alimente

Atunci când mergem la cumpărături primul lucru pe care îl verificăm este termenul de valabilitate al produsului. Puțini sunt cei care știu că există alimente care nu expiră niciodată. Cu toate acestea trebuie să ţinem cont de câteva reguli, cum ar fi felul în care depozităm alimentele.

În categoria alimentelor care nu expiră niciodată intră mierea, care deşi îşi poate schimba culoarea şi se poate zaharisi, este bună pentru consum chiar şi după sute de ani, dacă este păstrată cum trebuie. Poate fi consumată fără probleme şi cristalizată sau după ce introduci recipientul în apă caldă pentru scurt timp.

CITEŞTE ŞI: PRODUSE EXPIRATE ȘI REETICHETATE ÎNTR-O CARMANGERIE DIN CLUJ. PROTECȚIA CONSUMATORULUI S-A SESIZAT ÎN URMA UNOR RECLAMAȚII APĂRUTE ÎN SPAȚIUL PUBLIC

Orezul alb vidat poate fi consumat după mult timp, însă nu și cel brun, care râncezește din cauza conținutului uleios.

De asemenea, oțetul alb sau roșu poate fi folosit timp de mulți ani, tocmai de aceea este atât de util în prepararea conservelor. Potrivit specialiştilor oțetul se autoconservă prin ph-ul acid.

Extractul de vanilie pură va ramâne proaspăt şi aromat dacă este păstrat departe de umezeală. În schimb, vanilia industrială nu are aceeaşi durată de viaţă.

Zahărul, sarea și condimentele în general pot fi consumate și după mai mulți ani, dacă sunt depozitate în recipiente închise etanș.

Alimentele obţinute prin măcinarea cerealelor precum mălaiul, făina sau grişul îşi vor păstra caracteristicile şi vor fi sigure pentru consum pe perioadă nedeterminată dacă sunt ţinute departe de lumină, într-un loc răcoros şi uscat.

Legumele uscate cum ar fi fasolea, lintea sau năutul rezistă mulți ani dacă sunt ferite de temperaturi crescute sau lumină, însă, cu trecerea timpului, vor avea nevoie de o perioadă mai mare de fierbere.

Dacă o depozitaţi în congelator, cafeaua instant poate fi păstrată pentru totdeauna. Mai mult decât atât şi siropul de arţar îşi păstrează proprietăţile la temperaturi scăzute.

 

Sursă foto: Arhivă Cancan