Alimentele viitorului! Ce vor ajunge să mănânce românii până în 2050?

Publicat: 23/05/2022 | 13:06

Potrivit specialiștilor, o serie de alimente noi vor apărea până în anul 2050. Oamenii de știință au conceput o listă cu alimentele viitorului, iar printre ele se află bananele false și fasolea. Iată despre ce este vorba!

Trăim vremuri nu tocmai sigure, iar la această concluzie au ajuns și oamenii de știință de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, care caută tot felul de ingrediente pentru a asigura o alimentație sigură pentru viitor.

Ce vor ajunge să mănânce românii până în 2050

Schimbările climatice sporesc riscul unor „șocuri alimentare” grave, în cazul în care culturile se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume. Astfel, nu este exclus ca în viitor să avem la micul dejun banane false, carne cultivată în laborator și fructe de pădure fosilizate, potrivit BBC.

„Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului.

Vezi și: ALIMENTELE CARE TE SCAPĂ DE BURTĂ. ARD GRĂSIMILE INSTANT

Diversitatea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice”, spune cercetătorul Sam Pirinon de la Kew.

Potrivit acestuia, din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană.

Alimentele viitorului

Vezi și: TOP 5 ALIMENTE PE CARE LE CONSUMĂ CEI MAI BOGAŢI OAMENI. DE MULTE NICI MĂCAR NU AI AUZIT

Pandanul (Pandanus tectorius) ealiste un copac mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aromatiza mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătit

Fasolea este un alt ”aliment al viitorului”. Sunt ieftine, bogate în proteine și vitamine B și sunt adaptate la o gamă largă de medii. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar noi folosim doar câteva. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de știință.

Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Cultivată la nivel local ca plantă de cultură, planta poate tolera condiții uscate.

Enset sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei, asemănător cu cel al bananei, nu este comestibil, dar tulpinile și rădăcinile bogate în amidon pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine.

Sursa foto: Pixabay.ro