Alimentul al cărui preț s-a dublat în anul 2022. Puţini români îşi vor permite să cumpere

Publicat: 26/10/2022 | 17:52

Fiecare sesiune de cumpărături presupune o adevărată povocare pentru cetățeni. Odată cu creșterea inflației, alimentele și-au dublat prețul. Scumpirile la carburanți și energia electrică au dat peste cap sumele cu care eram obișnuiți. Inclusiv agricultorii români avertizează că anul acesta cartofii vor fi mai puțini și mai scumpi. 

Deși cartoful era unul dintre cele mai accesibile produse de pe piață, ei bine, în prezent, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. În majoritatea magazinelor, prețul unui kilogram de cartofi a devenit de două ori mai scump decât în lunile trecute. Drept urmare, acest aliment aproape că a devenit un lux pentru români.

Dacă la începutul anului se preconizau anumite creșteri, cât de cât echilibrate, vorbind de costurile de producție, odată cu noua criză calculele au fost date peste cap. Spre exemplu, într-o piață din sectorul 1 al Capitalei, un kilogram de cartofi costa maxim 3 lei. Acum însă, rar găsești un loc în care să poți cumpăra acest produs sub prețul de 5 lei.

CITEŞTE ŞI: ALIMENTUL NELIPSIT DE PE MASA ROMÂNILOR AL CĂRUI PREȚ S-A TRIPLAT ÎN ULTIMELE ZILE! COSTĂ 20 DE LEI/KG ÎN PIAȚA MIHALACHE DIN BUCUREȘTI

Datele Institutului Național de Statistică prezintă că inflația din septembrie 2022 este cu 15,9% în creștere față de luna septembrie din 2021. Pentru a putea face față scumpirilor neașteptate, românii găsesc tot felul de metode alternative.

Dincolo de costul măncării, gazele și curetul electric au dat bătăi de cap întregii lumi. Tariful a urcat cu 41,36%, față de lunile trecute. Singurele servicii care s-au ieftinit anul acesta sunt cele de telefonie mobilă.

Prețul unui kilogram de cartofi a devenit de două ori mai scump decât în lunile trecute

Ce se va întâmpla cu prețurile alimentelor în iarna anului 2022. Anunțul făcut de BNR

Conform evaluărilor făcute de către Banca Națională a României (BNR), inflația ar continua să crească și în iarna acestui an, ca urmare a sancțiunilor economice impuse Rusiei și a situației dificile cu care se confruntă Ucraina. Așadar, românii se pot aștepta la prețuri mai mari și în ultima parte a lui 2022.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară”, a anunțat și BNR la începutul lunii octombrie.

This browser does not support the video element.