Alimentul care curăță ficatul. Efectele se văd după primele zile

Publicat: 09/04/2022 | 11:02

Ficatul este unul din cele mai importante organe din corpul uman. Potrivit studiilor, acesta îndeplinește până la 500 de funcții, având un rol esențial pentru buna funcționare a organismului. Obiceiurile alimentare, sedentarismul, stilul de viață haotic și stresul sunt doar o parte din factorii care pot duce la degradarea ficatului. Însă sunt și vești bune, iar noi ți-am pregătit o lista cu alementele care curăță și protejează ficatul de factorii nocivi. 

Starea de sănătate a organismului este influențată în mare parte de buna funcționare a ficatului. Stilul de viață dezordonat, consumul de alcool și stresul pot afecta buna funcționare a ficatului, astfel acesta nu se mai ocupă corespunzător de procesarea și eliminarea toxinelor din organism.

Vestea bună este că natura ne-a pus la îndemână tot ceea ce avem nevoie pentru a preveni degradarea ficatului. Iată ce ar trebui să mănânci dacă îți dorești un ficat sănătos pentru toată viață!

Legume verzi –  salată verde, spanacul, rucola, andivele, sparanghelul, pătrunjelul, țelina frunze, castraveții, broccoli, dovlecelul, varză de Bruxelles, kale, etc, toate acestea conțin antioxidanți de cea mai bună calitate care ajută la protejarea și regenerarea celulei hepatice.

Fructele de pădure – fragii, murele, zmeura, coacăzele, căpșunile, măceșele, etc conțin fitonutrienți de calitate care ajută la protecția ficatului de atacul radicalilor liberi formați ca urmare a agresiunilor toxinelor din mediul înconjurător asupra celulei hepatice.

Semințe, oleaginoase –  semințele de orice fel (în, susan, mei, chia, dovleac, floarea soarelui, etc) precum și fructele oleaginoase – alunele, nucile, migdalele, fisticul, alături de avocado și măsline constituie surse excelente de grăsimi omega de calitate, care ajută la regenerarea celulei hepatice.

Pește gras – consumați de minim 2 ori pe săptămână pește gras de tipul somonului, macroului, păstrăvului sau heringului ori ficat de pește.

Cacao, cafea –  pentru efectul antioxidant al cafelei, se recomandă 1-2 cești zilnic. Evitați cafeaua turcească, deoarece poate crește nivelul grăsimilor din sânge. Alegeți cafeaua la filtru simplă, fără zahăr, miere sau alt tip de îndulcitori pe bază de zahăr. Dacă aveți probleme cu tensiunea, alegeți cafeaua decofeinizată.

Alimentele care curăță ficatul. Efectele se văd după primele zile

Grapefruitul – grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Aacești antioxidanți pot ajuta la reducerea dezvoltării fibrozei hepatice.

Afine și merișoare – Afinele și merișoarele conțin ambele antocianine, care sunt antioxidanți benefici pentru menținerea sănătății ficatului. Consumul acestor fructe timp de 21 de zile a protejat ficatul de leziuni.

Strugurii – Strugurii, în special strugurii roșii și violet, conțin o varietate de compuși vegetali benefici. Cel mai cunoscut este resveratrolul, care are o serie de beneficii pentru sănătate. Multe studii pe animale au arătat că strugurii și sucul de struguri pot aduce beneficii ficatului. Studiile au descoperit că pot avea diverse beneficii, inclusiv reducerea inflamației, prevenirea daunelor și creșterea nivelului de antioxidanți.

Usturoiul – Usturoiul este bogat în elemente vegetale cu activitate antioxidantă și antiinflamatoare. Un studiu din 2020 asupra pacienților cu  steatoza hepatica non alcoolica NAFLD a arătat că cei care au luat pudră de usturoi aveau niveluri mai scăzute de ALT (alanin aminotransferaza), AST (aspartat aminotransferaza), LDL-colesterol (LDL-C) și trigliceride în comparație cu cei care nu o luau.

Pentru a avea un ficat sănătos este important să renunțați treptate la obiceiurile nesănătoase. Acest organ are capacitatea de a se regenera singur și cu puțin ajutor din partea noastră. Hidratarea joacă un rol important în sănătatea acestuia, dar să nu uităm și de odihnă. Somnul este cel mai bun aliat pentru regenerarea ficatului.