Alimentul care înlocuiește cel mai bine uleiul. Este mai ieftin și mai sănătos

Publicat: 18/02/2023 | 14:11
Ulei de floarea-soarelui. Sursă foto: Pixabay

Uleiul de floarea-soarelui este unul dintre cele mai folosite uleiuri pentru prepararea mâncării de către gospodine, însă, nu este sănătos pentru organism. Uleiul de floarea-soarelui și uleiul de porumb elimină o mare cantitate de aldehide, substanțe toxice responsabile pentru apariția mai multor boli. 

Totuși, există o alternativă mult mai bună cu care poate fi înlocuit uleiul. Specialiștii în nutriție recomandă înlocuirea acestuia cu untura, o variantă mult mai sănătoasă. (CITEȘTE ȘI: MIHAELA BILIC, METODA INGENIOASĂ PRIN CARE POȚI SĂ MĂNÂNCI CIOCOLATĂ FĂRĂ SĂ TE ÎNGRAȘI! „SE REDUCE LA UN SFERT CONȚINUTUL DE CALORII”)

Untura, mai sănătoasă decât uleiul

Potrivit unui studiu efectuat recent, untura folosită pentru prăjeli și prepararea mâncărurilor este mult mai sănătoasă decât uleiul. Uleiurile vegetale elimină substanțe toxice care pot conduce la apariția bolilor de inimă, a cancerului și chiar a demenței.

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România și explică de ce untura este mult mai sănătoasă decât uleiul. De asemenea, îi sfătuiește pe oamenii care gătesc, ca temperatura folosită la prăjeli să nu depășească 180 de grade Celsius. Iar această condiție este îndeplinită de către grăsimile nesaturate și monosaturate, cum ar fi untura sau uleiul de măsline.

(VEZI ȘI: GREȘEALA FATALĂ PE CARE O POT FACE GOSPODINELE ÎN BUCĂTĂRIE! CUM SE FOLOSESC, DE FAPT, ULEIUL ŞI UNTURA DE PORC)

”Care este secretul unei prăjeli reușite? Temperatura și tipul de grăsime folosite. Ideal ar fi ca temperatura să nu depășească 180 grade Celsius iar grăsimea în care se prăjește să fie stabilă, să nu genereze produși toxici, adică să aibe punct de ardere înalt. Cine îndeplinește aceste condiții?

Grăsimile saturate și mononesaturate: grăsimile animale tip untură (cele mai stabile), uleiul de măsline (grăsime mono-nesaturată). Cine nu respectă aceste criterii? Grăsimile vegetale poli-nesaturate (ulei de floarea-soarelui, porumb, rapiță, soia) care se oxidează rapid la încălzire și eliberează produși toxici și indigeștie,”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, potrivit doctorulzilei.ro.