Alimentul cu cel mai mare conținut de iod. Costă 10 lei punga

Publicat: 01/04/2022 | 16:38

Iodul ajută la funcționarea normală a glandei tiroide, prezența lui fiind esențială pentru creșterea și dezvoltarea corporală și pentru desfășurarea normală a circuitelor metabolice a organismului. Iată alimentul minune cu ce mai mare conținut de iod!

Cele mai bune surse alimentare de iod sunt alimentele marine (peştele marin, crustaceele, untura de peşte). Un aliment prea puțin cunoscut și consumat, dar foarte bogat în iod, este reprezentat de algele marine, care au foarte puține calorii, dar abundă în substanțe nutritive, mai ales în iod.

Cele mai bune surse de alge bogate în iod sunt kombu kelp, wakame și nori. Acestea pot fi găsite la magazinele naturiste sub formă de pudră, deshidratate, foi sau proaspete, putând fi adăugate în smoothie-uri, supe, consumate ca pastele sau în sushi, potrivit csid.ro

Prețul algelor marine variază în funcție de tip, gramaj, proveniență etc., pornind de la 10 lei și ajungând până la 60 de lei.

Alimente  bogate în iod

Alte surse excelente de iod sunt peștele cod (care asigură mai mult de jumătate din DZR într-o singură porție de 100 de grame), tonul și creveții.

Tonul este sărac în calorii, dar bogat în proteine, iod, potasiu, fier, vitamine B și acizi Omega 3, foarte importanți pentru sănătatea inimii.

Creveții și alte fructe de mare absorb ca un burete iodul din apa sărată, așa că sunt excelente surse în acest mineral. În plus, conțin fosfor, seleniu și vitamina B12.

ATENȚIE! Este recomandat să efectuați o serie de analize pentru a vedea cu exactitate dacă aveți carență de iod ori exces de iod în organism.

Doza zilnică recomandată este de 110 micrograme pentru sugari între 0-6 luni, 130 mcg pentru sugari între 7-12 luni, 90 mcg pentru copii între 1-8 ani, 120 mg pentru copii între 9-13 ani, 150 mcg pentru adulţi peste 19 ani, 220 mcg pentru femeile însărcinate şi 290 mcg pentru femeile care alăptează.

Carenţa de iod are drept urmare apariţia retardului psihomotor (la copii)şi a guşei endemice (la adulţi).

Excesul de iod poate favoriza secreţia excesivă de hormoni tiroidieni, care duce la apariţia hipertiroidismului. Persoanele care suferă de boli autoimune sunt mai sensibli laiod şi se pot confrunta cu astfel de reacţii adverse.

Sursa foto: Pixabay.ro