Alimentul preferat de toți românii, al cărui preț s-a triplat în ultima săptămână. Câți lei costă în piețele din București

Publicat: 13/10/2022 | 16:26

Potrivit ultimelor studii, coşul de cumpărături ce cuprinde produsele alimentare de bază costă cu 9,2% mai mult decât în primăvară şi cu 20% peste nivelul din martie 2020. Chiar şi în pieţe, fructele şi legumele româneşti au un preţ mult mai mare. Iată care este alimentul al cărui preț s-a triplat în ultima săptămână.

Impactul real al scumpirilor este semnificativ mai ridicat decât cel anunțat de economiști. După criza generată de pandemia de coronavirus, lucrurile s-au agravat şi mai mult din cauza războiului.

Uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an.

De asemenea, din această categorie face parte şi ceapa. Preţul alimentul preferat de toți românii s-a triplat în ultima săptămână. În pieţele din Capitală un kilogram de ceapă a ajuns să coste 7 lei.

Un kilogram de ceapă costă 7 lei în piaţă

Deşi românilor le este din ce în ce mai greu să se descurce, Institutul Național de Statistică a anunțat că până la 50% dintre comercianți au intenția de a majora costurile la produsele și serviciile pe care le oferă. Mai exact, vor exista noi scumpiri de prețuri la produsele de panificație, lactate și altele începând din această toamnă.

Scumpirile nu se vor opri nici în 2023

Fondul Monetar Internațional a venit cu vești importante pentru toți românii. În următorul an, problema scumpirilor în masă va fi intens discutată, deoarece prețurile vor exploda la începutul anului viitor. Se prevede o modificare majoră în 2023, valoarea produselor ajungând de la un adaos de 4%, la unul de 11%.

CITEȘTE ȘI: VEȘTI IMPORTANTE PENTRU ROMÂNI! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU RATA DOBÂNZII ȘI CREDITELE. ANUNȚUL FĂCUT DE BNR

Totuși, lucrurile ar putea să se îmbunătățească până la finalul anului 2023, când rata inflației ar putea ajunge la 7,7%. PIB-ul s-a modificat și el în acest an, de la un sold negativ de 7%, la unul de 8,4%, arată statisticile.