Aluziile sexuale și jignirile pe stradă, amendate cu 10.000 de lei. Femeile care sunt fluierate și hărțuite în spațiul public pot merge să facă denunț la poliție

De: Cancan
Publicat: 27/10/2018 | 12:18

Aluziile, jignirile pe stradă sau oricare alt tip de hărţuire sexuală ori psihologică în spaţiul public pot fi amendate cu 10.000 de lei. De 3 luni există o lege în România în acest sens, dar oamenii nu au reclamant până acum astfel de comportamente. Victimele hărțuirii sunt în special femeile, însă sociologii susțin că ele evită să ceară ajutor pentru că nu se încred în autorități.

Opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. 99,3% dintre femeile din întreaga lume au suferit în urma unei forme de hărțuire cel puțin o dată în viața lor.

„Sunt fluierată sau mi se spune ”gagico, ce fund ai”, a declarat o adolescentă pentru stirileprotv.ro.

„Chiar acum, când am ieşit de la metrou, mi s-a întâmplat să ne strige câţiva băieţi, să se împingă în noi”, spun câteva tinere.

“Să fiu urmărit seara pe stradă de o gaşcă se întâmplă mereu. Ar înseamnă să sun mereu la poliţie”, a explicat un adolescent.

Amendă de la 3 la 10.000 de lei

Până acum nu exista lege în acest sens, însă lucrurile nu mai stau așa. Cei care sunt agresaţi pot să facă plângere, iar hărţuitorul riscă o amendă de la 3 la 10.000 de lei.

„Nu înseamnă nu. În momentul în care cineva spune nu, chiar asta înseamnă. Înţeleg când un individ sau o individă face curte cuiva, dar când celălalt spune nu, ce faci tu nu îmi place, continuarea înseamnă hărţuire.”, a explicat sociologul Gelu Duminică pentru stirileprotv.ro.

 „Harțuirea este situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca urmare lezarea persoanei sau intimidarea ei. Hărțuirea psihologică face referire la un comportament necorespunzător care se petrecere într-o perioadă, în mod sistematic”, a declarat Comisar Mihai Venea, Direcţia de Ordine Publică IGPR pentru sursa citată.

Au trecut aproape trei luni de când legea a intrat în vigoare şi, conform datelor Poliţiei Capitalei, nicio persoană din Bucureşti nu a reclamat o astfel de faptă. Victimele pot să reclame astfep de fapte poliţiştilor din MAI, poliţiştilor locali sau jandarmilor.

„Dacă chemi poliţia, nu ajută cu nimic. În oraşul din care provin mi s-a întâmplat să mă urmărească poliţiştii cu maşina şi la semafor să îmi ceară numărul de telefon”, a declarat o tânără.

„Este o chestie de ruşine, te judecă ceilalţi şi dacă te duci la poliţie, oricum nu se întâmplă nimic. Chiar dacă este o lege, asta nu arată că situaţia s-a îmbunătăţit, dacă forma legală nu e îmbunătăţită şi prin campanii sau susţineri. ”, a mai spus sociologul Gelu Duminică.