Am făcut calculul! Câți lei costă să divorțezi în 2023, în România, și de ce acte ai nevoie

Publicat: 05/04/2023 | 19:46

În ultima vreme, în România nu s-au scumpit doar facturile și alimentele, ci și divorțul. Prețul diferă în funcție de calea pe care partenerii o aleg, fie la notar sau tribunal și variază și dacă la mijloc este un copil. Iată care sunt actele de care ai nevoie și ce costuri te așteaptă!

Prețul unui divorț variază/ Actele de care ai nevoie

În cazul în care soții au și copii, atât actele cât și taxele se modifică. Dacă vrei să divorțezi la notar în 2023, este nevoie de certificatele de identitate și de naștere ale partenerilor, cel de căsătorie și în cazul în care există și un copil, trebuie să prezentați certificatul de naștere al minorului. Prețul de pornire al unui divorț în 2023 este de 700 de lei.

În cazul în care nu aveți copii împreună, costul ajunge la aproximativ 795 de lei, sumă în care sunt incluse: onorariul notarului (714 lei), tariful de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (59,7 lei), copii legalizate pentru certificatele de naștere și de căsătorie.

Pe de altă parte, în cazul în care cei doi soți au copii, situația se complică puțin. Primul pas este să decideți ce nume de familie vor păstra minorii și unde vor locui. De asemenea, costurile sunt diferite, totalul fiind de 1.450 de lei.

În costurile necesare unui divorț în care sunt și copii la mijloc sunt incluse: onorariul pentru divorț (1190 lei), onorariul pentru „condiții”, adică stabilirea numelui și ce se va întâmpla cu minorii (178,5 lei), taxă de înregistrare la Registrul Național al Cererilor de Divorț (60 lei) și legalizarea certificatelor de naștere ale copiilor și soților, dar și a certificatului de căsătorie.

(VEZI ȘI: CEA MAI TARE NUNTĂ! O TÂNĂRĂ S-A CĂSĂTORIT CU EA ÎNSĂȘI, DAR N-A MAI SUPORTAT ȘI A DIVORȚAT A DOUA ZI)

Prețul de pornire al unui divorț în 2023 este de 700 de lei (Foto: Pixabay)

Costul divorțului la tribunal depinde de taxa de timbrare

Divorțul în instanță este posibil în toate cazurile, chiar dacă soții sunt de acord sau nu cu separarea legală. Astfel, la tribunal ai nevoie de acte precum: cererea de divorț, semnată de ambii soți sau doar de reclamat, cât și de actele de identitate ale amândurora.

Certificatul de căsătorie în original nu trebuie să lipsească, la fel și certificatul de naștere al copilului minor rezultat din căsătorie, dar și dovada veniturilor. Nu uitați de actele doveditoare asupra contribuirii la bunurile comune și de dovada plății taxei judiciare de timbru.

Costul divorțului la tribunal depinde de taxa de timbre. Prețul variază în funcție de motivul separării celor doi parteneri. Vei plăti 200 de lei pentru cererea de divorț întemeiată pe acordul tău și al partenerului, 100 de lei pentru cererea de divorț din culpă, 100 de lei pentru cererea de divorț, având ca motiv separarea în fapt a soților care a durat cel puțin 2 ani și 50 de lei pentru cererea de divorț formulată de soțul a cărui stare de sănătate nu mai permite continuarea căsătoriei.

(CITEȘTE ȘI: DETALIUL „DUBIOS” CARE A PREVESTIT DIVORŢUL DINTRE DINU ŞI DEEA MAXER, CHIAR ÎN ZIUA NUNŢII LOR. CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 2008)

This browser does not support the video element.