Am făcut calculul! Câți lei este pensia lunară de handicap în România, în 2023

Publicat: 30/11/2023 | 11:16
Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități au fost majorate în 2023

În anul 2023, Ministerul Muncii a anunțat o majorare a indemnizațiilor de handicap, în urma creșterii la Indicatorului Social de Referință – ISR. Astfel că am calculat și am explicat, mai jos, în articol, cât este pensia lunară în România, în funcție de gradul de handicap.

În funcție de ISR, sunt stabilite beneficiile cu privire la asistența socială, inclusiv indemnizațiile persoanelor cu dizabilități. În anul 2023, potrivit Ministerului Muncii, Indicatorul Social de Referință a crescut cu 13,8%. Mai exact, valoarea acestuia a ajuns la 598 de lei, fiind de 525,5 lei, în anul 2022.

Citește și: ANUNȚ IMOBILIAR DE RÂSUL CURCILOR ÎN CLUJ: „GARSONIERĂ, 450 EURO. CHIRIAȘUL TREBUIE SĂ VINĂ CU DOVADA CĂ ESTE…”

Câți lei este pensia lunară de handicap în România, în 2023

În urma creșterii valorii a Indicatorului Social de Referință – ISR, așa cum a fost prezentat mai sus, prestațiile sociale oferite fiecărui individ au fost modificate. De la 1 martie 2023, indemnizațiile lunare s-au majorat cu 13,8%.

Potrivit OUG 168/2022, articolul XIX, pentru persoanele adulte, în funcție de gradul de handicap (grav, accentuat, mediu), valorile indemnizației sunt următoarele:

  • 368 de lei pentru cele cu handicap grav;
  • 279 de lei pentru cele cu handicap accentuat;
  • 64 de  lei pentru cele cu handicap mediu.

În ceea ce privește copiii cu grad de handicap, indemnizațiile sunt următoarele:

  • 316 de lei pentru cei cu handicap grav;
  • 184 de lei pentru cei cu handicap accentuat;
  • 64 de lei pentru cei cu handicap mediu.

Indemnizația compensatorie este acordată din oficiu, în funcție de condițiile stabilite în baza legii aferente, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene.

Ce se întâmplă cu persoanele cu handicap, dacă vor să se angajeze

Conform legii 448/2006, privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, adulții și copiii au dreptul să se angajeze, primind în continuare și indemnizațiile din partea statului.

„Indiferent de gradul sau tipul de handicap, este important de precizat că te poți angaja, poți fi încadrat în câmpul muncii, conform pregătirii profesionale și capacității de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap. În conformitate cu prevederile art. 75 din Legea 448/2006, ai dreptul să ți se creeze toate condițiile pentru a-ți alege și exercita profesia, meseria sau ocupația, pentru a dobândi și menține un loc de muncă, precum și pentru a promova profesional”, precizează Adrian Vlad Chiotan, Președintele Asociației Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

În această categorie nu intră, însă, persoanele pensionate cu grad de invaliditate.

Citește și: 1 IANUARIE 2024 ADUCE VEȘTI NEPLĂCUTE PENTRU ROMÂNI. CELE 5 COȘMARURI CARE NE VOR BÂNTUI ZILELE DUPĂ ANUL NOU