Am făcut calculul complet! Ce pensie primește un român, dacă nu a muncit nicio zi în viața lui

Publicat: 23/03/2024 | 12:51
Ce pensie primește un român, dacă nu a muncit nicio zi în viața lui/ sursă foto: Facebook

Românii care îndeplinesc doar stagiul minim de cotizare vor putea beneficia de la stat de o pensie minimă socială. Începând de la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a crescut de la 1.785 de lei la 2.032 lei. Câți bani primește, de fapt, un român dacă nu a muncit nicio zi din viață lui.

În România, pensionarii care au îndeplinit doar stagiul minim de cotizare și cei care au lucrat fără forme legale de angajare – fără să le fie plătite contribuțiile sociale – pot beneficia de pensia minimă de la stat. Conform legii, de ajutorul minim social pot beneficia pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii – fără a se ține cont de data înscrierii la pensie.

Aceasta se stabilește ca diferență între valoarea stabilită pentru anul respectiv și nivelul cuantumului pensiei cuvenite. Începând cu 1 ianuarie 2024, pensia minimă a fost majorată de la 1.125 de lei – la 1.281 de lei. Următoarea majorare ar putea avea loc de la 1 septembrie 2024.

Ce pensie primește un român care nu a muncit nicio zi din viața lui

Astfel, un român care nu a muncit nicio zi din viața lui va putea beneficia de pensia socială  garantată de stat – în valoare de 1.281 de lei. Care sunt condițiile pentru obținerea ajutorului social:

  • Pensionarii trebuie să aibă domiciliul în România
  • Nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, să se situeze sub 1.000 de lei
  • Calitatea de pensionar al sistemului public de pensie
  • Fără alte venituri obținute din pensii private sau publice – dacă acestea depășesc suma de 1.000 de lei.

”Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majora cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021.Şi, atunci, noua lege a pensiilor vine cu un mecanism care spune clar când şi cu cât cresc pensiile românilor.

Acum, deja fiecare român şi-a primit pensia majorată în ianuarie, fiindcă pensiile se plătesc prin convenţiile cu Poşta Română până pe data de 16 a fiecărei luni, în cazul celor care merg prin factorul poştal, respectiv pe 12 a fiecărei luni în cazul celor primite pe card. Prin urmare, românii au văzut foarte clar pe taloanele de pensii şi la pensiile primite care a fost creşterea”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.