Amenda de 3300 lei care îi paşte pe şoferi, chiar dacă au cauciucuri de iarnă! Regula esenţială care trebuie respectată

Publicat: 20/12/2023 | 09:49
La ce trebuie să fii atent atunci când pui anvelopele de iarnă/ Sursa foto: Pixabay

Până acum, aproape toți șoferii s-au echipat corespunzător cu anvelope de iarnă. Totuși, dacă vor să scape de o amendă de 3300 de lei, este recomandat să fie atenți și la alte detalii. Există o regulă esențială care trebuie respectată.

Citește și: SCHIMBARE URIAȘĂ ÎN LEGEA PERMISELOR DE CONDUCERE ÎN ROMÂNIA. POȚI CONDUCE ȘI ALTE VEHICULE CU CATEGORIA B

Ținând cont că în multe zone a nins deja până la această dată, șoferii ar trebui să aibă automobilele echipate pentru sezonul rece. Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii atunci când circulăm pe un drum acoperit de zăpadă, gheață sau polei. Totuși, în lege se regăsesc și alte reguli clare cu privire la acest aspect. Iar cei care nu le respectă, riscă să fie sancaționați cu amenzi.

Amendă de 3300 de lei, chiar și pentru șoferii care au cauciucuri de iarnă

Unii oameni se gândesc doar să scape de amenzile uriașe atunci când schimbă cauciucurile pentru sezonul rece. Însă, legea este concepută pentru siguranța participanților la trafic. Acesta este principalul motiv pentru care șoferii ar trebui să schimbe anvelopele de iarnă.

Mai mult decât atât, conducătorii auto sunt nevoiți să fie atenți și la alte detalii. În caz contrat, s-ar putea alege cu o amendă de 3300 de lei. Este vorba despre tipul de cauciucuri și gradul de uzură. Reprezentanții Registrului Auto Român au explicat ce cauciucuri sunt permise pentru a asigura o aderență optimă pe drumuri alunecoase.

„Dacă drumul pe care urmează să circulați nu este supus vreunei restricții din partea autorităților, iar deplasarea chiar nu poate fi amânată, asigurați-vă ca anvelopele cu care este echipat autovehiculul sunt cele specifice de iarnă!

Desigur, obligativitatea legală a folosirii anvelopelor M+S ( n. red. însemnând noroi și zăpadă), marcate și cu M.S sau M/S, se referă la situația în care se pătrunde pe un carosabil acoperit cu gheață, zăpadă sau polei. Date fiind temperaturile scăzute din această perioadă, recomandarea noastră este să folosiți cauciucuri M+S indiferent de situație.

Gândiți-vă că anvelopele de iarnă nu îi sunt necesare polițistului care vă poate opri în trafic și sancționa, ci va sunt utile pentru o mai buna aderență și siguranță la volan!”, a transmis Registrul Auto Român, pe pagina oficială de Facebook.

Șoferii trebuie să fie atenți ca anvelopele să nu fie uzate pentru că nu mai sunt îndeplinite cerințele prevăzute în legislația națională rutieră. Conducătorii auto care nu respectă această regulă importantă riscă să primească între 9 și 20 de puncte de amendă.

În 2024, punctul de amendă a crescut la 165 de lei, ceea ce înseamnă că vor avea de plătit între 1.485 și 3.300 de lei. Mai mult decât atât, șoferilor cu anvelopele uzate le va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii.

Citește și: ȘOFERII, PUȘI LA O NOUĂ CHELTUIALĂ DE POLITICIENII EUROPENI. CE PRESUPUNE PROIECTUL “EURO 7”, CARE TOCMAI A FOST APROBAT