Amenzi usturătoare pentru cei care refuză să poarte măști de protecție

Publicat: 23/05/2020 | 17:12

După intrarea în vigoare a stării de alertă în România, masca de protecție este obligatorie în orice spațiu public închis.

Amenda pentru cei care refuză să poarte masca de protecție este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, fiind prevăzută în Legea 55/2020. Odată ce o persoană a fost sancţionată şi a intrat în posesia procesului-verbal de contravenţie, ea are 15 zile la dispoziţie pentru a plăti jumătate din amenda aplicată de poliţist. De altfel, agentul constatator va fi cel care va decide sancţiunea.

În funcţie de comportamentul respectivei persoane, agentul poate da şi avertisment, în conformitate cu prevederile OG 2/2001. În schimb, dacă va face scandal şi nu va vrea să se legitimeze, spre exemplu, poliţistul va putea invoca circumstanţe agravante şi va putea aplica chiar maximul legal, respectiv suma de 2.500 de lei. (CITEȘTE ȘI: SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE SPECIALIȘTI. CÂT REZISTĂ CORONAVIRUSUL ÎN STRATURILE INTERNE ALE MĂȘTILOR DE PROTECȚIE)

După intrarea în vigoare a stării de alertă în România, masca de protecție este obligatorie în orice spațiu public închis. Însă, conform unui ordin aprobat, miercuri, de Ministrul Sănătății sunt admise unele excepții.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de Medicina Muncii sau Medicina Școlară, după caz, pot exista unele excepții:

  • angajatul este singur în birou sau se află minim 2 metri între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;
  • persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
  • persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri
  • elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare
  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani