ANAF a făcut anunțul. Încep controalele masive. Pe cine vizează

Publicat: 31/03/2022 | 17:21
controale ANAF. Sursă foto: ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) colaborează cu Inspecția Muncii într-o campanie pentru a descoperi persoanele care lucrează „la negru”. Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu a făcut recent declaraţii pe tema acestui subiect.

Preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, afirmă că instituţia pe care o conduce va colabora cu Inspecţia Muncii pentru o serie de controale care vor viza munca subdeclarată. Controalele vor începe în a doua parte a lunii martie.

”În PNRR ne-am propus să operaţionalizăm până la finalul lunii martie un plan comun de acţiuni împreună cu Ministerul Muncii, mai precis Inspecţia Muncii, un plan comun de acţiuni care vizează prevenirea muncii subdeclarate. Este o ţintă în PNRR, în baza protocolului pe care noi deja îl aveam încheiat cu Inspecţia Muncii deja avem într-o fază avansată avizarea şi semnarea acestui plan comun de acţiuni, care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie, deci contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă,  la care vom colabora cu colegii noştri de la Inspecţia Muncii. Nu vizăm un domeniu de activitate anume, ci vizăm toate domeniile de activitate în condiţiile în care constatăm că la contribuabil există un risc fiscal ridicat de conformare”, a declarat Mirela Călugăreanu în cadrul Conferinţei Anuale de Taxe.

CITEŞTE ŞI: MAȘINI LA PREȚ DE CHILIPIR, SCOASE LA LICITAȚIE DE ANAF. CE POȚI CUMPĂRA CU DOAR 1000 DE LEI

Pe cine va căuta ANAF

Companiile care lucrează cu prețuri de transfer ar trebui să fie pregătite pentru controale riguroase ale inspectorilor ANAF. Acestea vor primi foarte multe întrebări și contestări ale profilelor funcționale de risc.

Proiectul din anul 2016, activat abia la finalul anului 2022 prevede verificările documentare vor fi intensificate. Până la finalul anului 2025, autoritatea dorește ca acest control să reprezinte 60% din procesul de verificare, pentru a-l simplifica.

Conform analizei publicate de ANAF, 45-50% din sumele impuse de instituție sunt contestate ulterior de contribuabili. Procese de restituire a banilor, în urma unor amenzi nejustificate, poate dura și cinci ani. Partea favorabilă este că dacă respectivul are dreptate, își va primi banii înapoi cu o dobândă de 40%.