ANAF crește numărul de controale. Cine va fi căutat

Publicat: 25/03/2022 | 08:38
controale ANAF. Sursă foto: ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în parteneriat cu Inspecția Muncii, a pornit o campanie pentru a descoperi persoanele care lucrează „la negru”. Instituțiile doresc să implementeze și un nou proiect, acela de controale în timp real. 

Conform Country-by-Country Reporting, strategia ANAF are ca obiective și intensificarea controalelor în domeniul prețurilor de transfer, prin gestionarea informațiilor. Acestea au ca scop evaluarea riscurilor asociate, motiv pentru care țintele controalelor vor fi piețele de transfer. 

ANAF a creat o structură specifică de management al riscului, prin intermediul căreia vrea să eficientizeze inspecțiile fiscale. Potrivit raportului emis de această autoritate în anul 2020, Direcţia de Management al Riscului a testat deja aproximativ 100 de indicatori de risc. Aceștia vor fi definitivați până la finalul anului 2022, pentru că acum au doar 11 pe care îi folosesc. (CITEȘTE ȘI: Suma colosală cu care se vinde un tablou cu Nicolae Ceaușescu acum, în 2022. Dacă găsești așa ceva acasă, la părinți sau la bunici, te îmbogățești!)

Pe cine va căuta ANAF

Companiile care lucrează cu prețuri de transfer ar trebui să fie pregătite pentru controale riguroase ale inspectorilor ANAF. Acestea vor primi foarte multe întrebări și contestări ale profilelor funcționale de risc. 

Proiectul din anul 2016, activat abia la finalul anului 2022 prevede verificările documentare vor fi intensificate. Până la finalul anului 2025, autoritatea dorește ca acest control să reprezinte 60% din procesul de verificare, pentru a-l simplifica. 

Conform analizei publicate de ANAF, 45-50% din sumele impuse de instituție sunt contestate ulterior de contribuabili. Procese de restituire a banilor, în urma unor amenzi nejustificate, poate dura și cinci ani. Partea favorabilă este că dacă respectivul are dreptate, își va primi banii înapoi cu o dobândă de 40%. (CITEȘTE ȘI: VIDEO Există cale de mijloc pentru Putin? Fost șef al SIE: „Nu-și poate permite să pară slab. Știe că, dacă nu mai este omul cel mai puternic…”)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult