ANAF pregătește controale dure pentru români. Peste 560.000 de persoane, vizate

Publicat: 21/06/2022 | 10:32
ANAF

ANAF pregătește controlare dure pentru mulți români! Peste 560.000 de persoane sunt vizate, potrivit declarațiilor făcut de Lucian Heiuș, șeful Fiscului. În ultimii patru ani, în jur de 20 de miliarde de euro din conturile unor cetățeni nu ar fi justificate și nici nu au fost banii declarați.

Sute de mii de români sunt vizați de controale masive din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit informațiilor, în ultimii patru ani, în jur de 20 de miliarde de euro din conturile unor cetățeni nu ar fi justificate și nici nu au fost banii declarați. Sumele respective s-ar afla în onturi bancare sau în investiți imobiliare, bunuri mobile sau în creditări. Mai mult decât atât, Lucian Heiuș, șeful ANAF, susține că, în perioada următoare, controalele vor fi masive.

„Niciun agent economic, niciun om cu business corect nu se duce să cheltuie într-o seară la un club 60-70.000 de euro. Niciodată. Un om care știe ce înseamnă să facă o afacere, care se luptă, care are riscuri, care ia credite, care dă salarii la sute, mii de angajați nu face asemenea lucruri. Au fost 633 de decizii de impunere. Din punctul meu de vedere foarte puține, ținând cont de amploarea fenomenului. Am transmis un mesaj prin care să le spun celor care fac acest gen de infracțiune să se oprească și să înțeleagă că trebuie să se oprească și să declare, și să plătească impozitele și taxele. Nu este nicio șansă să scape (anunțând controalele cu anticipație – n.red.), pentru că ceea ce știm noi astăzi este cert”, a declarat Heiuș pentru Euronews România.

Vezi și ANUNȚ IMPORTANT DIN PARTEA ANAF. CE SE VA ÎNTÂMPLA CU ROMÂNII CARE AU DATORII

Controale masive pentru +560.000 de cetățeni

Șeful ANAF a mai transmis faptul că se vor derula controale masive în țară, iar peste 500.000 de cetățeni sunt vizați.

„Există 561.000 de CNP-uri care indică diferențe semnificative între veniturile estimate de noi și veniturile declarate.

Acești oameni au lăsat urme reale, pe baza aplicațiilor informatice actuale. Peste 2 ani de zile, cred că vom putea identifica orice în domeniu. Astăzi, noi avem un program informatic, prin care putem vedea la fiecare primărie ce casă, terenuri, autoturisme, ce este înmatriculat.

Avem un protocol și un program informatic în care putem verifica conturile bancare, la fel, fiindcă bilanțurile sunt publice. Avem program informatic prin care vedem cu cât este creditată fiecare societate. Foarte mulți creditează propriile firme cu sume foarte mari”, a adăugat șeful ANAF.