Anatolie Nosatîi trage un semnal de alarmă! Ce anunț a făcut fostul ministru al Apărării. Ar putea să se extindă războiul?

Publicat: 19/10/2022 | 13:11
Militari in razboi (pexels)

Anatolie Nosatîi, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, susține că trebuie pregătit un scenariu, pentru situația în care Rusia va ataca țara. Se pare că, autoritățile încep să pregătească un plan, pentru situația în care ar fi atacați. Anunțul vine după ce aeronave rusești ar fi survolat spațiul aerian.

Fostul ministru al Apărării a declarat că în cazul în care frontul din Ucraina ar fi amenințat, ar putea fi mobilizați rezerviștii militari și ar trebui conceput un plan de apărare. Unul dintre factorii care ar putea să declanșeze un semnal de alarmă în Republica Moldova ar fi migrarea refugiaților ucraineni.

„Pentru a trece la un așa scenariu, trebuie să fie niște schimbări radicale, în primul rând, pe frontul din Ucraina. Ceea ce ar însemna că acțiunile militare ar fi foarte aproape de hotarele Republicii Moldova, respectiv ar fi niște schimbări ce țin de migrarea refugiaților, ceea ce ar fi resimțit pentru o mișcare masivă a forțelor militare în zonele de operații. Și atunci ar fi clar că și noi o să fim nevoiți să întreprindem măsurile respective pentru a reacționa adecvat la scenariu. Nu o să așteptăm până la ultima zi când o să fie deja târziu”, a declarat, marți, Anatolie Nosatîi.

(CITEȘTE ȘI: Elon Musk a dezvăluit cum va începe Al Treilea Război Mondial! Mărturiile incredibile făcute de cel mai bogat om al lumii)

Soldații ruși au survolat deja spațiul aerian al Republicii Moldova

Potrivit declarațiilor fostului ministru al Apărării, rușii au pătruns deja în spațiul aerian al Republicii Moldova, dar autoritățile din Rusia nu vor să recunoască, dimpotrivă, cer dovezi care să ateste această acțiune.

„Nu am primit nicio explicaţie oficială. Din discuţiile colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe, din discuţiile pe care le-am avut cu ataşatul militar, partea rusă ia o poziţie de apărare a acţiunilor sale şi solicită detalii din partea noastră. În loc să recunoască faptul că au survolat spaţiul aerian al Republicii Moldova, ei solicită o confirmare a survolului.

În condiţii normale, în caz de încălcare a spaţiului aerian, forţele de apărare antiaeriană trec în stare de alertă şi întreprind măsuri de interceptare a ţintelor, cum ar fi rachete sau avioane care încalcă spaţiul naţional al unui stat. Noi avem mijloace de monitorizare, radare, de aceea am putut să depistăm aceste ţinte şi să le confirmăm”, a adăugat fostul ministru.

Până la acest moment, nu ar exista dovezi concrete pentru care Rusia ar urma să extindă atacul către Republica Moldova, dar survolarea spațiului aerian al țării rămâne o dilemă nerezolvată care ar conduce spre această direcție.

(CITEȘTE ȘI: Jurnalista Marina Ovsianikova ar fi fost reținută în Rusia. Femeia intrase cu o pancartă cu mesajul „Nu războiului”, în direct, pe TV, în luna martie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult