Angajatorii români oferă salarii de până la 1000 de euro, dar nu găsesc doritori! „Nu există interes pentru aceste locuri de muncă”

Publicat: 22/05/2023 | 12:57
Domeniul în care există o criză a forței de muncă / Sursă foto: colaj Pixabay

Locuri de muncă există, dar doritorii sunt puțini – asta susțin reprezentanții care fac parte din ramura HoReCa. Mai este puțin până când sezonul estival va începe, se oferă salarii de până la 1000 de euro, dar hotelierii se confruntă cu o criză a forței de muncă. Printre posturile deschise se numără cele pentru ospătărie și lucru în bucătărie. Iată detaliile mai jos, în articol.

Hotelierii se confruntă cu o criză a forței de muncă în România. În curând, va începe sezonul estival, iar reprezentanții din ramura HoReCa fac ultimele pregătiri, pentru a-i primi pe turiști cu brațele deschise. Pentru că nu reușesc să găsească persoane calificate în acest sens, angajatorii sunt nevoiți să găsească soluții. Astfel, apelează la ospătari străini sau chiar la elevii care doresc să câștige un venit, pe timpul verii.

Un reprezentant al unei pensiuni din Clisura Dunării susține că salariile sunt de până la 1000 de euro, dar nu există persoane interesate să lucreze.

„Am fost la Bursa locurilor de muncă, am ofertat ospătari şi barmani pentru pensiunea noastră, dar, din păcate, nu există interes pentru aceste locuri de muncă”, susține reprezentantul.

Vezi și AM FĂCUT CALCULUL! CÂȚI BANI PRIMEȘTE O CAMERISTĂ ROMÂNCĂ, PE UN VAS DE CROAZIERĂ CU ITINERARIU ÎN MAREA MEDITERANĂ

Salariul de până la 1000 de euro nu îi motivează pe români să lucreze în sezonul estival

Un alt reprezentant al unei unități turistice susține că, din cauza faptului că munca este sezonieră, nu reprezintă un avantaj pentru nicio parte, potrivit antena3.ro.

„La noi este sezonier. Nu ne avantajează cu absolut nimic. Faptul că avem doar şase luni care merg consecutiv pe an, nu ne ajută foarte mult să îi ţinem toată perioada anului”, motivează o altă persoană din structura HoReCa.

Pentru a acoperi deficitul de personal, hotelierii sunt nevoiți să apeleze la diverse metode. Pe lângă angajarea străinilor, prin agenții, pentru a lucra în ospătărie sau în bucătărie, hotelierii sunt deschiși să angajeze și elevi. Angajarea se face cu forme legale.

În domeniul HoReCa, posturile de barman și ospătar sunt printre cele mai căutate. Salariile sunt de la 800 de euro până la 1000 de euro pe lună. Însă, pentru că se lucrează în perioada sezonului estival, mulți nu se arată interesați de acest „compromis”. Mai multe detalii despre salariile pe care le pot încasa bucătarii, barmanii și ospătarii, pe litoral, puteți citi aici.

Vezi și MINIMUM 2.600 DE LEI PENTRU ACEȘTI ȘOMERI ROMÂNI. INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ PENTRU CETĂȚENII ȚĂRII NOASTRE CARE AU MUNCIT ÎN SPANIA NU ESTE FOARTE MARE

Sursă foto: colaj Pixabay