ANM a anunţat când trec ploile, de fapt. România, sub alertă de vreme rea în ultima zi de vară

Publicat: 31/08/2022 | 08:12

Ultima zi de vară a anului vine cu vreme mohorâtă și cu ploi în mare parte din țară. Nici veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune, aceștia anunțând instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin ploi torențiale, vijelii și căderi de grindină. 

Astăzi, în regiunile din sud-estul țării, în urma precipitațiilor, cantitățile de apă vor fi mari, depășind 25- 40 de litri pe metru pătrat.

Până la ora 10:00 rămân în vigoare avertismentele cod galben și cod portocaliu emise de meteorologi, însă avertismente pot fi prelungite daca vremea rea se menține.

ANM anunță vreme rea în ultima zi de vară – toamna își face simțită prezența

Toamna îşi face deja simţită prezenţa, temperaturile vor scădea semnificativ. Potrivit meteorologilor, între 1 și 6 septembrie urmează o răcire bruscă și semnificativă din cauza unui val de aer rece care va pătrunde în țara noastră. Astfel, dacă astăzi temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 31 de grade, până sâmbătă, valorile termice nu vor mai depăși 18-27 de grade.

VEZI ȘI: METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ UN SEPTEMBRIE ISTORIC | CE TEMPERATURI VOR FI ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN CELELALTE ORAȘE DIN ROMÂNIA

Sunt anunțate, și pe parcursul zilei de astăzi, în majoritatea regiunilor din țară, precipitații abundente, în special în zonele montane și submontane, unde s-ar putea înregistra cantități mari de apă.

Avertizare de la ANM de vijelii şi grindină- cod galben și cod portocaliu de vreme rea

Cod galben

În intervalul 31 august, ora 10:00 – 1 septembrie, ora 10:00 în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, iar pe alocuri vor fi vijelii și grindină.

Cod portocaliu

În intervalul 31 august, ora 12:00 – 1 septembrie, ora 10:00, în cea mai mare parte a zonei montane și a Transilvaniei, în nordul Olteniei și al Munteniei, precum și în sudul Banatului vor fi perioade cu averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…60 l/mp și pe arii restrânse de peste 70…80 l/mp. Acestea vor fi asociate și cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoza meteo până la finalul lunii septembrie – când scăpăm de vremea rea

29 august – 5 septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

29 august – 5 septembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în toată țara, dar mai ales în zonele montane.

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

12 – 19 septembrie

Temperaturile medii se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Regimul pluviometric va avea o tendință excedentară în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

19 – 26 septembrie

Regimul pluviometric va avea o tendință excedentară în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale.