ANM, o nouă avertizare meteo! A fost emis cod portocaliu de caniculă. Temperaturile ajung la 40 de grade celsius

Publicat: 26/07/2022 | 09:18

Meteorologii au emis noi avertizări de caniculă în aproape toată țara, până joi. Potrivit ANM, zone din estul și sudul țării, inclusiv Capitala, se vor afla marți sub cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat.

Marţi, 26 iulie, în Banat, Crişana, Oltenia şi local în Muntenia şi vestul Transilvaniei şi al Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37 – 40 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

CITEŞTE ŞI: PROGNOZA ANM. CUM O SĂ FIE VREMEA ÎN URMĂTOARE 2 SĂPTĂMÂNI ÎN ROMÂNIA

Judeţele avertizate de meteorologi, în totalitate, sunt: Arad, Bihor, Satu Mare, Timiş, Dolj, Olt, Teleorman, Călăraşi şi Giurgiu, iar parţial: Alba, Argeş, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Cum va fi vremea în Bucureşti

În Bucureşti, valul de căldură se va intensifica, marţi, iar după-amiaza se vor înregistra valori termice de 35 – 39 de grade celsius, în timp ce noaptea nu vor coborî sub 18 – 21 de grade Celsius şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Raed Arafat a transmis un avertisment: „Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor”

Raed Arafat a explicat faptul că anul acesta, comparativ cu 2021 sunt de șapte ori mai multe focare de incendii. Din cauza secetei și a temperaturilor foarte mari, riscul de izbuncire a incendiilor este mult mai ridicat în această perioadă.

„Acum, temperaturile sunt foarte mari, nu este apă, e totul uscat, deci arde mai uşor. Şi dacă mai bate şi vântul, deja răspândirea este mai rapidă. Gândiţi-vă că s-ar putea ca temperaturile să persiste o perioadă lungă. Cu cât persistă mai mult, cu cât nu scad, cu cât nu plouă, cu atât riscul incendiilor, pe zi ce trece, este mai mare şi orice foc deschis este un factor declanşator.

Responsabilitate mare trebuie să aibă fiecare persoană care merge în munte, merge în pădure, să nu aprindă focul în zonele respective. Uneori crezi că l-ai stins, dar nu l-ai stins bine, ai plecat, deci duce la apariţia unui incendiu. Chestia asta – ‘lasă că îl sting eu’ – la acest moment, e mai bine să nu-l aprinzi. adică să nu folosești foc deschis în zonele respective”, a precizat Raed Arafat.