Anul 2012 a inceput(P 30)- Psihopatii exista, dar ne putem apara de ei

De: Cancan
Publicat: 31/08/2012 | 00:00

Inutil aproape sa va amintim ca traim vremuri complicate si tulburi , vremuri care dezechilibreaza mental pe multi dintre semenii nostri. Este atita violenta verbala sau fizica, la oameni cu aparenta normala, incit ar trebui sa invatam o anume metoda de preventie impotriva unor astfel de manifestari, in viata noastra.

Psihopatia este o suferinta metala veche, ce pare sa fi aparut o data cu insasi omenirea. A evoluat ca suferinta psihica fara sa tina cont de rasa, cultura, pozitie geografica, clasa sociala sau tip de personalitate umana. Distributia acestei suferinte este la fel de aleatorie cum ar fi sa zicem, repartizarea dreptacilor si a stingacilor in intreaga omenire.

Asfel stind lucrurile, este putin probabil sa remarcam la o prima evaluare a unui om , daca este dreptaci sau stingaci , iar regula ramine valabila si in legatura cu sanatatea mentala a unui om pe care il vedem pentru prima data. Acest tip de abordarea a unui necunoscut are uneori o justificare si intr-o prejudecata careia ii sintem tributari : mai toti credem ca un psihopat este o persoana pe care o putem intilni foarte rar sau deloc , pentru ca ea apartine claselor sociale defavorizate (pe care noi , nu-i asa nu le frecventam !) Sintem in eroare , deoarece sint pline de psihopati cele mai selecte clase si paturi sociale , mai ales acolo unde ierarhiile sint singurele scopuri in viata , iar esecurile in urcarea ierarhiilor … iti pot rataci mintile , de exemplu . Ginditi-va si la un alt exemplu : careul plin de agenti de bursa si manifestarile lor atunci cind urmaresc cursurile actiunilor . Pare a fi un stabiliment pentru boli nervoase si totusi , nimeni nu se ingrijoreaza .

Dar ginditi-va si la cele mai inalte cercuri de putere , care prin atributiile lor iau decizii pentru un popor intreg . Deciziile lor sint lipsite de respect sau de mila pentru popoarele care i-au ales , dar ei le prezinta in discursuri , ca fiind „pasi pentru progres si stabilitate„. Exista in istoria omenirii un exemplu clasic , dar si infricosator : Hitler si partidul sau nazist.

Vorbind despre o stare maladiva periculoasa si cu raspindire aleatorie , poate ar trebui sa invatam sa-i recunoastem simptomele : lipsa empatiei (forma de intuire a realitatii prin identificare afectiva ) , prezenta sentimentului ca sint unici si de neilocuit , comportament „in falset” incercind sa para cu orice pret simpatici – mai ales in fata unui auditoriu numeros , teatralitate in gesturi si vorbire , mari amatori de gesturi echivoce (cele mai multe cu tenta sexuala) , lipsa regretelor si a scuzelor pentru gesturi sau vorbe reprobabile , imposibilitatea de a suporta sa fie contrazisi , dar daca totusi cineva o face , dorinta instantanee de a pune la cale o razbunare exagerat de mare , comportament deplasat (de clovn !) la evenimente mondene , lipsa de cultura si tendinta de a minimaliza bagajul de cultura al altora , megalomani , iresponsabili fara limite , adoratori ai manipularii oamenilor si al evenimentelor , comportament antisocial exacerbat . Si o veste buna : cei mai multi dintre noi „simt” intuitiv o buna parte dintre aceste defecte si evita apropierea fata de astfel de indivizi . Altii nu-si asculta intuitia si „se ard” . De aceea , trebuie sa GINDIM si sa ne protejam .