Anunț de ultimă oră din partea autorităților! Alertă de holeră la granița României

Publicat: 22/06/2022 | 08:03

Orașul Mariupol din sudul Ucrainei este expus riscului unui focar major de holeră, a anunțat recent Ministerul britanic al Apărării. Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, a declarat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din oraș, citat de BBC.  

Între 50 şi 100 de cadavre sunt descoperite în fiecare bloc, scoase de sub dărâmături şi duse la morgi sau – în funcţie de starea în care se află cadavrele – duse la groapa de gunoi.

Mai mult decât atât,holera a fost descoperită de autorități pe o plajă de pe malul Nistrului, iar în ciuda rezultatelor venite după analiza apei, scăldatul încă nu a fost interzis în zona respectivă.

VEZI ȘI: RISC URIAȘ DE HOLERĂ ÎN UCRAINA! SUB FIECARE BLOC BOMBARDAT DIN MARIUPOL SE AFLĂ ZECI DE CADAVRE

Cum se transmite holera și carer sunt simptomele ei

Medicul  infecționist Carmen Dorobăț a explicat care sunt simptomele, dar și cum se transmite această boală cumpltă. Într-un interviu acordat la Realitatea Plus, medicul a explicat că  holera este o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă.

„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale diegstivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verficați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimente consumă și la zonele de cazare”, a spus medicul.

Holera se manifestă prin diaree și poate fi asemănată cu o problemă digestivă. Pe de altă parte, bacteria poate degenera, iar pacientul poate ajunge chiar și la terapie intensivă.

„Fiecare țară are regulile sale. Holera se transmite digestiv, dar dacă este vorba de o apă în care se face baie, apa pătrunde prin nas sau înghițim, deci ne putem infecta.

Dacă vobim de această alertă de holeră la graniță, ea se manifestă prin diaree. În această perioadă de vară se poate manifesta și în acest fel. Dacă este vorba de sindrom diareic sever, atunci vorbim de internare la terapie intensivă”, a mai spus medicul Carmen Dorobăț.