Anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu persoanele care au fost amendate în pandemie, pentru că nu au completat formularul PLF de intrare în țară

Publicat: 29/06/2022 | 16:33
Sursă Foto: Pixabay.com

Anul trecut, în luna decembrie, a intrat în vigoare formularul PLF pe care trebuiau să îl completeze cetățenii care intrau în România. Documentul a devenit obligatoriu în multe țări din Uniunea Europeană, la momentul respectiv. Acum, însă, autoritățile vin cu un anunț important pentru români. Cei care au fost amendați în pandemie vor primi banii înapoi.

Sunt vești îmbucurătoare pentru românii care au fost amendați în pandemie, pentru că nu au completat formularul PLF de intrare în țară. În cursul acestei zile, Camera Deputaților a votat proiectul de lege, iar amenzile se vor anula. Astfel că, românii amendați în pandemie vor primi banii înapoi.

Au existat 282 de voturi pentru și abținere, în timpul ședinței, pentru proiectul de lege. Astfel că, sumele care au fost încasate de stat vor fi restituite românilor amendaț. Trebuie să depună o cerere, pentru a intra în posesia banilor, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului ministrului. Iar, în termen de 15 zile de la data când legea a intrat în vigoare, se va stabili și modul prin care vor fi restituți banii, arată antena3.ro.

Mii de români s-au trezit cu amenzi, după ce au ajuns în România, pentru că nu au completat formularul din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut modul în care trebuie accesată platforma. Astfel că, datele lor nu au ajuns la DSP.

Vezi și URMEAZĂ UN NOU VAL DE INFECTĂRI ȘI NOI RESTRICȚII?! NUMĂRUL DE CAZURI NOI DE COVID S-A DUBLAT ÎN ROMÂNIA

Anul trecut a devenit obligatoriu formularul PLF pentru cei care se întorceau din străinătate

Potrivit informațiilor, la momentul respectiv, persoana trebuia să se înregistreze site-ul european PLF cu o adresă de e-mail şi o parolă valide. După ce primea un e-mail de confirmare, trebuia validat contul și finalizată înregistrarea. Se cereau la momentul respectiv:

  •  informaţii despre mijloacele de transport şi despre călătorie
  •  informaţii personale;
  •  informaţii de contact;
  • informaţii privind adresa permanentă;
  •  cazare anterioară;
  •  adresă temporară;
  •  tovarăşi de călătorie;
  •  informaţii de contact în caz de urgenţă.

Implementarea PLF a avut rolul de a putea identifica persoana, dacă a fost în apropierea unui caz COVID în timpul unei călătorii la bordul oricărui mijloc de transport. Mai exact, formularul PLF era necesar pentru orice persoană care intra într-o ţară din UE pe calea aerului, pe mare (feriboturi şi croaziere) sau pe uscat (autobuz, tren, maşină).

Sursă foto: Pixabay