Anunț important pentru românii care lucrează în străinătate. Ce trebuie să facă pentru a putea primi pensie și cum se calculează suma

Publicat: 23/08/2022 | 11:52
Imagine sugestivă

Românii care lucrează în străinătate pot beneficia de pensie, după cum precizează reglementările europene. Acest tip de indemnizație se numește pensie comunitară și poate fi acordată pentru cei care au lucrat cel puțin un an în afara țării, dar care îndeplinesc condițiile. 

În jur de opt milioane de români lucrează în străinătate, potrivit celor mai recente analize. După cum mulți dintre ei rămân pentru ani buni în afara țării, acești ani de muncă pe care îi prestează pot fi adăugați la pensie, dar trebuie să-și plătească și contribuțiile către stat. 

Potrivit reglementărilor stabilite de Uniunea Europeană, românii care muncesc peste hotare pot primi pensie comunitară dacă plătesc contribuțiile către stat cum o fac cetățenii din locul respectiv. 

O altă condiție obligatorie pentru ca românii să beneficieze de pensie, după ce au muncit în afara țării, este să aibă vârsta de pensionare de acolo, nu din România. Bonus: persoanele în cauză pot opta pentru plata pensiei în lei sau în euro. (CITEȘTE ȘI: Vești noi pentru cei care vor să iasă la pensie. Cine va putea beneficia de reducerea vârstei de pensionare)

Cum se calculează pensia, dacă ai lucrat în afara țării. Exemplu concret

Potrivit datelor furnizate de Uniunea Europeană, dacă o persoană a lucrat, de exemplu, 20 de ani în Franța și zece ani în Spania, iar condiția este de a lucra minimum 15 ani pentru pensie, situația este aceasta: 

Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu:

  • va calcula valoarea pensiei naționale pentru cei 20 de ani de lucru în Franța – să spunem 800 de euro.
  • va calcula și valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o X dacă ar fi lucrat în Franța în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 500 de euro. Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i s-ar cuveni proporțional cu perioada de lucru din Franța: 1 500 EUR x 20 ani în Franța / 30 de ani în total = 1 000 euro.

Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că X nu a lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o X dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) – să spunem 1 200 de euro.

Apoi, va stabili pensia pro-rata – adică ce sumă i se cuvine proporțional cu perioada de lucru din Spania: 1 200 EUR x 10 ani în Spania / 30 de ani în total = 400 euro.

În total, persoana va primi o pensie de 1400 de euro în fiecare lună pentru munca depusă în afara țării. (CITEȘTE ȘI: Cum aflați rapid dacă veți avea bani la pensie. Ce trebuie să faceţi pas cu pas)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult