Anunț important pentru românii din străinătate. Ce trebuie să faci ca să ai asigurare medicală când vii în România

Publicat: 16/09/2022 | 20:17
Sursă foto: Pixabay

Românii care plănuiesc să se întoarcă în țară trebuie să știe care este procedura pentru a putea avea asigurare medicală. Persoanele în cauză pot beneficia de îngrijire medicală de bază și fără să plătească taxe. 

Persoanele care revin în România după ce au lucrat în afara țării pot beneficia de asigurare de la CNAS. Entitatea guvernamentală are posibilitatea de a oferi pachete medicale gratuite și pentru persoanele care nu au mai plătit contribuții către stat și nu au cotizat din salariul din țară, dar la un nivel de bază sau în regim de urgență.

„Persoanele neasigurate pot beneficia de un pachet minim de servicii medicale, medicamente și materiale sanitare pentru urgențe medicale și chirurgicale, boli endemice sau cu potențial endemic, monitorizarea sarcinii și a nașterii, servicii de planificare, familială și terapii preventive și curative, asistență medicală, primară, ambulatorii de specialitate pentru specialități clinice, ambulatorii de stomatologie, asistență medicală spitalicească.

Asistența medicală de urgență (112) cuprinde tratamentul medical de urgență și transportul medical asistat cu sau fără medic, consultațiile medicale de urgență la domiciliu și transportul medical fără asistență. Centrele de permanență, spitalele locale/centrele de urgență, unitățile de primire a urgențelor (UPU) oferă servicii medicale (CPU)”, extras din Ghidul de reîntoarcere în țară. (CITEȘTE ȘI: Pasagerii Blue Air cărora li s-au anulat zborurile au tarife speciale la Wizz Air şi Ryanair. Ce se întâmplă cu românii din străinătate afectați de zborurile anulate)

Cum poți să-ți faci asigurare medicală când te întorci în România

Pentru a beneficia de asigurare medicală, pe lângă pachetele gratuite oferite de CNAS, este nevoie să plătiți 10% din salariu către CNAS. 

„Angajații contribuie cu 10% la asigurarea de sănătate. Angajatorul dumneavoastră va deduce și va trimite contribuția dumneavoastră la CNAS. Dacă sunteți pensionar, dacă primiți indemnizație de șomaj sau asistență socială, sunteți asigurat în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate fără a plăti această contribuție”, extras din Ghidul de reîntoarcere în țară. (CITEȘTE ȘI: Anunț important pentru românii care lucrează în străinătate. Ce trebuie să facă pentru a putea primi pensie și cum se calculează suma)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult