Anunț important pentru șoferi. RAR a anunțat când devin obligatorii anvelopele de iarnă

Publicat: 19/10/2022 | 13:47

Registrul Auto Român (RAR) a făcut public data când anvelopele de iarnă devin obligatorii. Tot ceea ce știai până acum nu mai este valabil.

Deși majoritatea șoferilor credeau că pe data de 1 octombrie anvelopele de iarnă sunt obligatorii, Registrul Auto Român (RAR) vine cu noi clarificări.

Când devin cauciucurile de iarnă obligatorii

Astfel, printr-un mesaj pe rețelele de socializare, RAR notează faptul că legea nu prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să ducă la schimbare cauciucurilor.

Vezi și: SCHIMBĂRI MAJORE ÎN CODUL RUTIER. DEVINE OBLIGATORIU PE DRUMURILE NAȚIONALE ȘI EUROPENE

”Ați citit articolele despre amenzile pe care le riscă românii dacă nu au montate anvelopele de iarnă la 1 noiembrie și sunteți nedumeriți sau panicați? Nu aveți de ce! Registrul Auto Român vă explică tot ce trebuie să știi despre anvelopele care sunt obligatorii pe timpul iernii.

Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră.

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006”, scriu reprezentanții RAR pe Facebook.

Citește și: UNII ȘOFERI DIN ROMÂNIA HABAR NU AU! CE TREBUIE SĂ FACI DACĂ ÎNTÂLNEȘTI ACEST SEMN DE CIRCULAȚIE, CU UN CERC ROȘU ȘI GOL

Totodată, anvelopele de iarnă sunt utile și necesare doar în condițiile în care mașina circulă pe un drum acoperit cu polei, zăpădă sau gheață.

”Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări.

Vezi și:CAZ ȘOCANT ÎN ILFOV! UN INSTRUCTOR A FOST PRINS CĂ AJUTA CANDIDAȚII SĂ COPIEZE LA EXAMENUL AUTO. INCREDIBIL CE SUME FABULOASE LE CEREA

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația rutieră națională.

Vă recomandăm ca, înainte de a monta anvelopele, să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”, se mai arată în comunicatul RAR.

Ce amendă primesc șoferii care nu respectă legea

Vezi și: CE REPREZINTĂ, DE FAPT, INDICATORUL AUTO DIN IMAGINE? E ASEMĂNĂTOR CU UN SEMN CUNOSCUT DE TOATĂ LUMEA, DAR SEMNIFICAŢIA LUI E TOTAL DIFERITĂ

Este importat ca șoferii să respecte legea, astfel lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate de lege, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900.

”Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, au concluzionat reprezentanții RAR.

Sursa foto: Pixabay