Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță: ”Profesorii nu au prioritate la vaccinare pentru deschiderea școlilor pe 8 februarie”

Publicat: 12/01/2021 | 16:47

Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a vorbit despre etapa a doua de vaccinare. Potrivit acestuia, profesorii nu vor avea prioritate la vaccinare.

Porfesorii se vor programa individual pentru imunizare și se vor vaccina atunci când le va veni rândul. Campania a doua de vaccinare va începe pe data de 15 ianuarie.

Pentru etapa a doua de imunizare, statul se pregăteşte să vaccineze şi persoanele care deservesc activități esențiale pentru buna funcționare a infrastructurii critice. Este şi cazul operatorilor din comunicaţii, numai că aici au restrâns categoria doar la angajaţii STS, ai Radioului şi ai Televiziunii.

”Personalul din învățământ este inclus în etapa a doua de vaccinare. Fiecare când dorește să se vaccineze, poate face acest lucru, se înscrie. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de peste 3.8 milioane, dacă adăugăm și pe cei cu boli cronice ajungem la 5 milioane, dacă vorbim de un procent de acceptare de 50%  ajungem undeva la 2,5 milioane.

Pentru persoanele care desfășoară activități esențiale programările le face angajatorul. Agenția europeană a validat pachetul de cele 6 doze. De mâine se reactualizează stocurile. În loc de cinci doze o să avem șase.

Campania a doua de vaccinare începe din data de 15, după ora trei. Vor intra persoanele cu riscuri și persoanele care desfășoară activități esențiale. În zona de comunicare a campaniei putem să vă spunem că au fost 1 milion de vizitatori unici pe pagina oficială web a campaniei, iar pe Facebook peste 2 milioane de accesări”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Prima tranșă de vaccinuri Moderna ajunge miercuri în România

În prima etapă, în România vor ajunge aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, urmând ca în perioada următoare să fie distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

”Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, Valeriu Gheorghiță a spus că nu există dovezi în acest sens, în momentul de față. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV.