Anunțul momentului pentru pensionari! Sistemul de pensii se schimbă radical

Publicat: 09/09/2022 | 08:20

Asociația Participanților în Fondurile de Pensi a anunțat ce se va întâmpla, de fapt, cu pensiile românilor. Schimbările vor afecta cetățenii care se încadrează în Pilonul II de pensii. Proiectul de ordonanță de urgență a fost deja publicat pe site-urile ministerului.

Pilonul II de pensi ar urma să treacă, din nou, printr-o serie de schimbări. Reglementările au fost deja publicate de către  Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Problema este că, așa cum menționează Asociația Participanților în Fondurile de Pensi, ordonanța ar putea avea și efecte negative în viitor. 

„Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii a examinat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private, publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (în continuare ‘Proiectul de OUG’), şi consideră că efectul modificărilor propuse ar putea fi unul mixt, incluzând beneficii, dar putând genera şi probleme în viitor.

Pe această cale dorim să notăm pozitiv existenţa în Proiectul de OUG a câtorva elemente care sunt, fără dubiu, în favoarea viitorilor pensionari şi a moştenitorilor lor, elemente care au fost anterior punctate pentru îmbunătăţire de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii. 

Este vorba, în primul rând, de o situaţie îmbunătăţită pentru moştenitorii viitorilor pensionari (care vor putea să obţină imediat pensia Pilon II a pensionarului decedat, fără să aştepte până vor ieşi, la rândul lor, la pensie). În al doilea rând, este vorba despre posibilitatea de a solicita drepturile privind pensia Pilon II fără nici o limită în timp (imprescriptibilitate)”, se arată într-un comunicat de presă emis de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii. (CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru români! Cu cât vor crește pensiile în anul 2023)

Ce prevede OUG pentru Pilonul II de pensii

Una dintre problemele semnalate de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii este aceea că românii ar urma să lucreze mai mult pentru a beneficia de pensie. 

Un alt factor de risc într-o perioadă mai mare de timp este acela că s-ar putea ajunge la o supra-reglementare a procedurilor care trebuie să fie respectate de administratorii pensiilor. 

Pe de altă parte, românii care beneficiază de Pilonul II de pensii ar putea să fie mult mai liniștiți, gândindu-se că banii lor vor fi păstrați corespunzător și nu se vor trezi fără pensie. 

„În strânsă legătură cu aceste noi reguli vin şi noi sancţiuni (mai drastice) şi noi puteri pentru ASF. La prima vedere, aceste noi prevederi au un scop nobil – reglementarea suplimentară a activităţii fondurilor de pensii Pilon II, în interesul viitorilor pensionari, precum şi evitarea unor situaţii nedorite (precum cea intervenită recent în cazul BRD Pensii), elemente de asemenea aflate pe agenda publică a Asociaţiei Participanţilor în Fondurile de Pensii. 

Totuşi, din examinarea tuturor acestor prevederi, se desprind şi alte concluzii şi apar alte întrebări. În primul rând, noile cerinţe vor necesita atât un set nou de reglementări din partea ASF, cât şi un nou set de proceduri la nivelul fiecărui administrator de fond de pensii Pilon II. Aici se ridică întrebarea dacă nu se ajunge totuşi într-o situaţie de supra-reglementare.

În al doilea rând, respectarea acestor noi cerinţe va necesita un volum de muncă suplimentar, atât la nivelul administratorilor, cât şi la nivelul ASF”, au subliniat reprezentanţii asociaţiei. (CITEȘTE ȘI: Cu cât se vor majora pensiile românilor. Ce se va întâmpla începând cu 1 ianuarie)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult