Apar 11 noi tipuri de salarii minime, în funcție de studii

Publicat: 04/06/2020 | 16:50

Parlamentul a adoptat miercuri o lege, care introduce salariul minim diferențiat pentru angajați, în funcție de pregătirea profesională.

Vor exista 11 noi salarii minime, diferențiate în funcție de studii și postul ocupat, în loc de cele trei salarii minime din prezent (salariul minim pentru cei fără studii superioare, pentru cei cu studii superioare și pentru cei din construcții).

În funcție de pregătirea pe care o are angajatul, cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (2.230 de lei). Coeficientul pornește de la valoarea de 1, pentru muncitorii necalificați și ajunge până la valoarea 2, pentru cei care au doctorat. (CITEȘTE ȘI: O TÂNĂRĂ OBLIGATĂ SĂ SE PROSTITUEZE A FOST BĂTUTĂ CU PICIOARELE ÎN BURTĂ DE IUBITUL-PROXENET, CÂND ERA ÎNSĂRCINATĂ ÎN LUNA A ȘAPTEA)

Cât va fi salariul minim, în funcție de studii

Astfel, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut – 2.230 de lei, cel care are școala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare și o diplomă de masterat va ajunge la un salariu brut de cel puțin 4.014 lei, potrivit Digi24. (VEZI ȘI: IUBITUL MARGHERITEI DIN CLEJANI A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ, DUPĂ CE VEDETA A PROVOCAT ACCIDENTUL DIN CAPITALĂ. UNDE SE AFLĂ ACUM TÂNĂRUL)

„Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, explică iniţiatorii legii.

Legea trebuie să fie promulgată de Klaus Iohannis.