Aproape toata lumea poarta asa ceva, dar nimeni nu stie raspunsul. DE CE AU FESURILE MOT? Explicatia te va uimi

De: Cancan
Publicat: 09/01/2016 | 14:18

Totul a inceput in Japonia, la inceputul seconului al XI-lea, de la o simpla… coafura. Mai precis, este vorba despre cocul faimosilor samurai.

Astfel, motul respectiv era considerat un simbol al unui statut social nobil, care ii diferentia pe samurai de oamenii de rand. Mai mult, taierea cocului insemna decaderea pe scara sociala, fiind considerata una dintre cele mai drastice pedepse din Imperiul Japonez.

Moda moturilor avea sa revina in secolul al XIX-lea. Mai precis, in 1826, cand sultanul Mohamed al II-lea a hotarat ca ienicerii Imperiului Otoman sa poarte fesuri rosii cu mot negru, renuntand la deja consacratele turbane.

La vremea respectiva, fesul – a carui denumire provine de la orasul marocan Fez – era sub forma de trunchi de con, plat, pentru ca otomanii sa se roage mai usor. Iar motul, imprumutat din mitogia japoneza, era, de asemenea, un simbol al nobilimii.

Initial un simbol al modernismului otoman, fesul avea sa treaca granitile Turciei si sa devina un trend in randul nobilimii occidentale.

Iar la inceputul anilor 1900, avea sa treaca Oceanul si sa suporte cateva modificari. Mai precis, designerii americani au adoptat moda actualului fes, alungit, cu mot mare, obiect vestimentar pe care il regasim, actualmente, in garderoba marii majoritati a barbatilor, dar si a femeilor de pe intreaga planeta.

Claudiu Stan