Ar putea călătoria în timp să oprească pandemia de coronavirus? Specialiștii australieni au dat răspunsul

Publicat: 11/10/2020 | 18:17
Ar putea călătoria în timp să oprească pandemia de coronavirus? Specialiștii australieni au un răspuns

Oamenii de știință australieni susțin că au rezolvat un paradox logic și au analizat posibilitatea unei călători în timp pentru a opri pandemia.

O lucrare a Universității din Queensland, realizată de studentul la științe avansate Germain Tobar și de profesorul său, fizicianul Fabio Costa, detaliază dovezile matematice complexe care arată că o persoană ar putea călători înapoi în timp liber fără a crea paradoxuri.

Cel mai faimos paradox al călătoriilor în timp este paradoxul bunicului, care întreabă ce s-ar întâmpla dacă ai călători înapoi în timp și ți-ai ucide propriul bunic. Dacă îl omori, vei înceta să mai existe, dar dacă încetezi să mai exiști, atunci nu ai existat niciodată pentru a-l ucide.

Consensul științific cu privire la paradoxurile călătoriei în timp este că, chiar dacă ați putea călători înapoi în timp, nu ați putea schimba nimic despre trecut, pentru a vă asigura că nu apare un paradox.

„Pandemia ar avea loc”

Cercetătorii folosesc exemplul unei persoane care călătoresc înapoi în timp pentru a opri pandemia de coronavirus. Conform consensului anterior, ei nu ar fi capabili să oprească „pacientul zero” din a contracta virusul – deoarece acest lucru ar elimina necesitatea ca aceștia să călătorească mai târziu în timp.

Conform noului model prezentat în lucrare, pandemia ar avea loc în continuare prin alte mijloace pentru a preveni un paradox.

Tobar a spus: „În exemplul pacientului cu coronavirus zero, ați putea încerca să opriți infectarea pacientului zero, dar procedând astfel veți prinde virusul și veți deveni pacient zero sau altcineva ar face-o. Indiferent de ceea ce ai făcut, evenimentele evidente s-ar recalibra în jurul tău. Acest lucru ar însemna că – indiferent de acțiunile tale – pandemia ar avea loc, oferindu-i sinelui tău motivația de a te întoarce și a o opri. Un paradox, evenimentele se vor regla întotdeauna pentru a evita orice inconsecvență”.