Aragaz și/sau plită pe gaz: avantaje și dezavantaje

Publicat: 17/02/2023 | 17:52

Pe piață există mai multe tipuri de aragaze, plite și cuptoare pentru fiecare tip de nevoie și gust. Pe piața de astăzi există aragaze și plite vitroceramice, cu inducție și pe gaz, dar în acest caz specific, le vom examina pe cele pe gaz, avantajele și dezavantajele acestora, pentru a ști dacă includerea lor în camera noastră de bucătărie este o decizie corectă.

Alegerea unui aragaz pe gaz: cunoașterea avantajelor și dezavantajelor sale

Înainte de a alege acest tip de aragaz, trebuie să afli mai întâi dacă se va adapta bine spațiului de care dispui, dacă vei avea timp să îl întreții corespunzător, printre alte aspecte pe care le vei afla în câteva momente și care te vor face să îl cumperi (sau nu) ca aragaz pentru casa ta.

Avantajele unui aragaz pe gaz

Printre cele mai remarcabile avantaje ale unui aragaz pe gaz, în comparație cu aragazele și plitele vitroceramice sau cu inducție, se numără următoarele:

– Vei putea folosi ustensile de gătit din orice material

– Aragazele pe gaz pot fi folosite cu orice tip de material în oale și tigăi. Nu contează dacă folosești vase de gătit din lut, sticlă sau fier, nu vor exista probleme legate de materiale.

Le poți combina

Dacă ai o plita independenta, pe gaz, fără cuptor, poți cumpăra cu ușurință un cuptor electric separat și poți amplasa plita separată deasupra acestuia. În acest fel poate exista o colaborare perfectă între cele două metode de gătit. Evident, există și opțiunea unui aragaz cu plita pe gaz și cuptorul electric.

Vei economisi o mulțime de bani

Aragazele pe gaz nu consumă cantități mari de energie, așa cum o fac cele electrice, ceea ce înseamnă că factura la utilități va fi redusă în comparație cu acest al doilea tip de aragaz. Gazul este încă mai ieftin decât electricitatea, așa că, dacă optezi pentru un aragaz pe gaz, vei economisi bani, pe termen lung.

Se va încălzi mai repede mâncarea

Aragazele electrice trebuie să transforme energia electrică în căldură, un proces care durează mult mai mult decât dacă se deschide pur și simplu butonul de gaz și se aprinde focul care încălzește imediat.

Independența de electricitate pentru gătit

Spre deosebire de plitele ceramice sau pe inducție, cu un aragaz pe gaz, dacă ai o pană de curent în casă, poți continua să gătești fără nicio problemă.

Contaminează mai puțin

Un alt avantaj este, de exemplu, faptul că sunt mult mai eficiente decât alte aragaze, cum ar fi cele din vitroceramică sau cele cu inducție. Haideți să aflăm de ce. În primul rând, pentru că acestea produc mult mai puțină poluare cu CO2 (dioxid de carbon). De fapt, aragazele cu gaz produc în medie între 250 și 300 de grame de CO2 pentru fiecare kWh (kilowatt-oră) de energie. Pe de altă parte, aragazele electrice, aragazurile din sticlă și ceramică și alte tipuri de aragaze produc de două ori mai mult.

Dezavantajele unui aragaz pe gaz

Fiecare tip de aragaz are dezavantajele sale, dar aragazele pe gaz au în principal următoarele dezavantaje:

– Vei avea nevoie de mai mult spațiu în bucătărie

– În cazul în care locuința ta nu beneficiază de o rețea de gaz, va trebui să ai cel puțin două butelii de gaz, una pentru uzul zilnic și una de rezervă, astfel încât, atunci când prima se termină, să o poți umple fără grabă. Acest lucru reprezintă o nevoie considerabilă de spațiu în bucătărie sau în gospodărie, așa că trebuie să te asiguri că spațiul disponibil este adecvat pentru două butelii de gaz.

– Curățarea va necesita mai mult timp și efort. Spre deosebire de plitele vitroceramice sau cu inducție, unde există doar o suprafață plană, aragazele pe gaz necesită curățarea arzătoarelor și a altor părți care permit gazului să iasă uniform. Această curățare va necesita, în mod natural, mai mult timp decât curățarea unei suprafețe plate, din sticlă, cum ar fi un aragaz cu inducție.

– Pericol de scurgeri de gaz. Aparatele de gătit pe gaz prezintă riscul de scurgeri de gaz dacă țevile care transportă gazul au fost deschise sau dacă țevile care transportă gazul la aragaz nu sunt conectate ferm la aragaz. Principalul risc al unei scurgeri de gaz este otrăvirea prin inhalare sau explozia în cazul unei scântei, motiv pentru care este necesar ca bucătăria ta să fie bine ventilată dacă dorești să alegi un aragaz pe gaz. Este adevărat, însă, că în ultimii ani, aragazele și plitele pe gaz au protecție pentru scăpări de gaze, astfel încât sting flacăra instant atunci când sesizează scăpările, reducând astfel riscul de explozii.

Cunoscând aragazul pe gaz, avantajele și dezavantajele sale, cu siguranță ai luat deja decizia de a-l include sau nu în bucătăria ta.Oricare ar fi cazul, îți dorim mult succes în pregătirea celor mai bune preparate.