Are 15 milioane de euro in conturi, dar nu se muta din apartamentul sau de doua camere!

De: Cancan
Publicat: 31/03/2013 | 23:00
Avere. Tascu Caraman a adunat de-a lungul vietii sale o avere estimate la 12-15 milioane de euro

Baciul milionar figiureaza in topul celor mai bogati 50 fermieri din Romania, realizat de agrointel.ro, pe locul 35. “Eu nu mi-am propus sa intru in top. Am muncit toata viata ca sa imi fac ziua de maine mai buna. Cand eram copil imi ajutam parintii, cresteam animale in curte, ma duceam cu ele, imi erau dragi. De aceea am facut si Zootehnia. De acolo m-am indragostit si mi-am ales aceasta meserie. Am terminat facultatea in 1976, dupa aceea am lucrat in agricultura de stat, am fost sef de complex de berbecuti pentru export. Apoi director de IAS, apoi director general adjunct al directiei agricole Tulcea, iar din `95 mi-am inchis cartea de munca cu afacerile cu statul si am plecat pe cont propriu”, ne-a povestit baciul dobrogean.

Avere. Tascu Caraman a adunat de-a lungul vietii sale o avere estimate la 12-15 milioane de euro

“Eu locuiesc intr-un apartament cu doua camere”

Chiar daca isi poate cosntrui o mega vila si isi poate cumpara o flota de masini, el are un singur autoturism. Iar “palatul” sau este un apartament cu doua camere.“Eu am o masina de teren, cu care sa merg peste tot, are vreo cinci ani. Este masina de distractie si de munca. Stau intr-un apartament cu doua camere. Nu-mi trebuie mai mult, sa am un pat si o telecomanda sa ma uit la stiri”, ne-a povestit, plin de modestie baciul.

Bani lichizi zice ca nu are, deoarece tot ce castiga investeste mai departe in afacerea sa. De altfel, el nu este de parere ca o afacere de success se conduce dintr-un birou, fiind adeptul muncii cot la cot cu de angajatii. “De fapt, niciodata nu ai un million de euro in buzunar sa-l numeri. Banii se investesc mereu! Nu exista afaceri din birou nicaieri. Insasi munca este o afacere, daca nu iti spui cuvantul in munca, nu exista afacere. Sunt peste tot la fata locului, la fiecare eveniment mic sau mare. Tehnologia trebuie urmarita pas cu pas, ca nu avem inca o lume constiincioasa, care sa munceasca singura. Trebuie sa fim in spatele lor”, ne-a explicat omul de afaceri.

 

Truda. Baciul dobrogrean a inceput cu munca de jos, ajutandu-si, de mic, parintii sa creasca animalele

A umblat prin lume, dar ii place Romania ca e „virgina”!

De asemenea, el este de parere ca daca ai inceput un lucru, nu te poti opri pana nu il duci la capat. A plecat prin toata Europa, a vizitat America, dar tot Romania ii place. Baciul este de parere ca tara noastra este una „virgina”, in care mai sunt multe de facut. “Chiar daca plec cateva zile de acasa, ma simt mai bine tot in mijlocul problemelor, este o lume a noastra, specifica. E un mod de a trai”, ne-a mai povestit fermierul.
Munceste mult si sta putin „la umbra”, spune despre el baciul. Ce i-a placut in vacantele de peste hotare a fost ca oamenii nu erau suparati, nu aveau grija zilei de maine.Am fost peste tot in Europa, am trecut si Oceanul, am fost si in America, in zona de est am vazut Florida si cateva state din Golful Mexic. Un singur lucru am remarcat: toata lumea pe care o priveam era senina, nimeni nu era ingandurat, toti erau aerisiti la fata. Nu isi puneau problema zilei de maine. La noi cand mergi pe strada vezi numai lume suparata. Toate tarile sunt frumoase, dar numai ca oamenii din vest si-au aranjat tarile, le-au cochetat bine si au inceput sa se plictiseasca de ele. Pe cand la noi e o tara virgina, ai atatea de facut aici, nu trebuie decat vocatie”, s sustinut Tascu Caraman.

Se topeste dupa mielul la cuptor!

Afaceri. Ciobanul exportat anul trecut berbecuti in valoare de aproximativ patru milioane de euro (sursa agrointel.ro)

  Lucreaza de ani de zile cu mioare, asa ca mancarea sa favorita este tot cea preparata din carnea ei. Milionarul ne-a impartasit din retetele sale favorite, precum si cateva ponturi cum sa pregatim aceasta carne. “Carnea de oaie ne-a crescut pe noi, este o traditie. Cu asta se ocupau stramosii mei si asta mancau. Carnea de oaie este cea mai sanatoasa. Noi gatim mai mult acasa. Stiti de ce nu se consuma carne de oaie in Romana? Pentru ca oamenii nu stiu sa o gateasca. Totul la oaie pleaca de la transare. Mancarea mea preferata este mielul la cuptor, dar pregatit in cuptoarele din curte, cele care sa faceau si paine. Mielul nu se coace intreg, ci taiat bucati, pus in tavi din cupru cum erau odata la tara si invelit in staniol. Il lasam pana pica carnea de pe os. Si mai merge si la gratar foarte bine, iar toamna pastrama, pregatita cu putine mirodenii, dar ea nu trebuie uscata. Pusa la congelator, ca sa absoarba carnea tot, iar apoi, dupa ce va fi decongelata pusa pe gratar direct. Eu nu gatesc, eu stau la masa si astept mancarea. Eu am o un comportament oriental, asa m-am invatat de mic, femeile fac totul”, ne-a spus, razand, baciul.

Afacerea va ramane in mainile copiilor, care deja s-au implicat in business-ul tatalui. “Deocamdata copii se uita mai de la distanta. Poate vom pregati si noi o lume ca in occident, care sa lucreze cu responsabilitate. Se implica si copii, cunosc activitatea bine, o sa ramana mostenitori, or sa aibe avere si o sa fie nevoiti sa-si angajeze oameni priceputi si sa o urmareasca prin balante si bilanturi”, a mai povestit baciul.

A exportat berbecuti de peste patru milioane de euro

Chiar daca este milionar el locuieste intr-un apartament de doua camere

Tascu Caraman, in varsta de 62 de ani, este fermier de Tulcea si se mandreste cu asta. El detine 3.200 de hectare de teren agricol si este in acest moment unul dintre cei mai renumiti crescatori de berbecuti din tara. Prin fermele sale realizeaza un rulaj annual de 50-60.000 de capete si are o capacitate statica de 15.000 capete de berbecuti. Anul trecut el a exportat berbecuti de peste patru milioane de euro, in special in tarile arabe si Grecia. De altfel, in trecut, Caraman a avut si o ferma de porci, dar a renuntat deoarece piata de la noi nu prea mergea si importurile erau foarte mari.
In cadrul societatii sale Caraman are si un abator modernizat cu o capacitate de sacrificare , la o tura de opt ore, a 500 de capete de tineret ovin sau 200 de porci, iar la capacitate maxima se pot sacrifica 400 de proci si 1.000 de vaci. El este asociata in afaceri cu un alt imaptimit al agriculturii, Gore Iancu.
Se claseaza pe locul 35 in top 50 fermieri din Romania, iar anul trecut a ocupat ultimul loc in Top 300 milionari, cu o avere estimata la 15 milioane de euro. (A.S.)