Asistentele medicale din Iași răbufnesc! Acestea fac acuzații grave medicilor. ”Nu respectă…”

De: L.N.
Publicat: 04/04/2020 | 10:35

Asistenții medicali și infirmierele din Iași au ajuns la capătul puterilor, din cauza condițiilor de muncă, dar și a nepăsării medicilor de la Boli Infecțioase. Aceștia declară că doctorii nu-și asumă nicio responsabilitate și că se automenajează, trimițându-i mereu în saloanele pacienților fără costume de protecție pentru COVID-19.

În timp ce în alte orașe din țară, asitenții și infirmierii au demisionat din cauza lipsei enorme a echipamentelor de protecție specifice virusului COVID-19, în Iași încă puțin și urmează exemplul celorlalți, potrivit informațiilor bzi.ro. Aici însă, oamenii își plâng oful și spun că nu au nevoie de 500 de euro mărire la salariu, ci costume care să-i protejeze de noul coronavirus pentru a putea trata pacienții.

 „Mergem la război cu mâinile goale. Nu avem materiale de protecție, ne e frică pentru viețile noastre, dar vom continua lupta”, a spus una dintre asistentele din prima linie.

Iașul la acest moment este unul dintre cele mai afectate orașe din țară de noul coronavirus. Zeci de asistente rulează zilnic prin saloanele pacienților infectați cu COVID-19.

CITEȘTE ȘI: ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA MAI. Premierul Ludovic Orban, discuții cu Marcel Vela

Au vorbit, dar nimeni nu le-a auzit

Asistentele au sus lucrurilor pe nume superiorilor lor. S-au plâns că sunt ”carne de tun” în combaterea acestei boli în prima linie și asta pentru că studiile lor nu se ridică la nivelul studiilor medicilor care ”se baricadează” în cabinetul lor și le trimit pe ele la înaintare.

 „Asistenții medicali și infirmierele s-au plâns de faptul că ei intră la înaintare, iar medicii se automenajează. În România, asistentul medical nu este apreciat la adevărata lui valoare. În străinătate, asistenții medicali sunt în echipă cu medicii și, în orice problemă, lucrează ca o echipă. Din păcate, la noi, asistentul medical este primul trimis pe câmpul de luptă. Asistenții se plâng de faptul că medicii nu-și fac datoria. Ambele sunt profesii liberale, egale și toți angajații din sistemul sanitar au depus jurământul de a servi pacientul. Asistentele medicale simt că unii medici nu respectă jurământul depus la finalizarea studiilor”, spune Liliana Pintilie, președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) Iași.

CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL OMS: Greşeala uriaşă pe care riscă să o facă toate ţările în lupta

„Luptă cu mâinile goale”

Președinta OAMGMAMR Iași povestește faptul că asistenții medicali și infirmierele își cunosc foarte bine responsabilitățile și și-ar dori să le poată îndeplini fără a le fi frică de contaminare. Acest lucru este imposibil, în condițiile în care majoritatea spitalelor se plâng că nu există materiale de protecție.

„În Iași, asistenții și infirmierele luptă cu mâinile goale. Am discutat cu persoane care m-au înștiințat de faptul că în multe situații doar medicii beneficiază de costume de protecție, iar asistenții și infirmierele sunt nevoiți să poarte costume normale. Se tem, și pe bună dreptate, pentru viețile lor. Totodată, angajații și-ar dori să poată fi testați, să se asigure că nu s-au infectat deja cu noul coronavirus. Mulți angajați ai Spitalului de Pneumoftiziologie s-au izolat de familie. De trei săptămâni nu și-au văzut copiii, părinții, soții și asta pentru că vor să-i protejeze. Nu știu dacă poartă sau nu virusul, nu sunt testați, nu sunt ascultați”, adaugă președinta OAMGMAMR.

CITEȘTE ȘI: EFECTELE #COVID-19 l Inițiativă OMS care schimbă totul. Este vorba despre utilizarea

„În alte județe sunt colegi care au demisionat”

În alte orașe, numeroși asistenți și infirmiere și-au dat demisia sau și-au luat concediu pentru a se feri de infectare cu COVID-19. La Iași, așa cum susține președinta OAMGMAMR, aceștia s-au înarmat cu răbdare și au decis să lupte cu tărie pentru combaterea virusului care atentează la mii de vieți.

„Iașul este norocos. Asistenții și infirmierele de aici și-au înțeles rolul și-l exercită cu profesionalism. În alte județe, sunt colegi care au demisionat, colegi care și-au luat concedii medicale. Din păcate, mulți dintre cei pe care îi știu sunt deja infectați, internați în spital. Să nu uităm de Suceava, unde, din cauza unei deficiențe manageriale, extrem de multe cadre medicale au fost infectate. De asemenea, ancheta epidemiologică a fost deficitară”,mai spune Liliana Pintilie.

„Nu au nevoie de 500 de euro, ci de protecție”

Anul 2020 este desemnat „Anul asistenței medicale și al moașelor”. Inițiativa a fost luată de Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății și are în vedere și recunoașterea activităților asistenților și moașelor din întreaga lume. Se pledează pentru investiții sporite în această forță de muncă, precum și pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, educație și dezvoltare profesională.

CITEȘTE ȘI: CAZ ȘOCANT. Un șofer de autobuz ar fi murit de coronavirus după ce o pasageră a

„Cadrele medicale, asistenții și infirmierele nu au nevoie de 500 de euro în plus la salariu așa cum s-a propus. Au nevoie de costume de protecție, au nevoie de susținere și de siguranță. Indignarea asistenților și infirmierelor vine din faptul că nu sunt respectați pentru tot efortul depus, pentru faptul că nu au costume de protecție și medicii nu lucrează cot la cot cu ei. Medicii, asistenții medicali și infirmierele ar trebui să închege o echipă, să lucreze împreună și nu numai cei din urmă să fie trimiși în salonul pacienților. Este vorba despre o muncă de echipă, care se pare că în România nu există”, încheie președintele OAMGMAMR Iași.