ASTA este cu siguranta cea mai buna pasca pe care ai mancat-o pana acum! Reteta vine tocmai de la un MasterChef!

De: Cancan
Publicat: 19/04/2014 | 09:40
Alex Cirtu

S-au dus vremurile in care gospodinele respectau intocmai retetele lasate din strabuni. Acum se poarta preparatele cat mai originale, iar Pastele este poate cea mai buna ocazie sa iti impresionezi invitatii cu altfel de bunatati.

Special pentru cititorii CANCAN.ro, Alex Cirtu, fostul concurent „MasterChef” a reinventat clasica pasca cu branza si stafide. Intrucat deserturile sunt specialitatea lui, acesta s-a pus pe treaba si ne-a oferit o reteta revolutionara. De acum, oricine va putea pregati chiar la el acasa o prajitura de Paste cu vanilie si fructe confiate.

Alexandru „Teacher” Cirtu a fost unul dintre cei mai apreciati concurenti de la „MasterChef” sezonul intai

Ingrediente

Pentru aluat: 550 g faina, 125 ml apa, 125 ml lapte, 100 g zahar, 25 g drojdie proaspata, 2 oua, 3 plicuri de zahar bourbon, coaja rasa de la o lamaie, 1 lingura de esenta de rom, 1 lingura de esenta de vanilie, 1 lingura de ulei.

Pentru crema de vanilie: 300 ml lapte, 1 lingurita de esenta de vanilie, 4 galbenusuri de ou, 40 g amidon de porumb, 25 g unt, 100 g zahar, 1 varf de cutit de curcuma/turmeric.

Pentru umplutura: 400 g branza de vaci, 100 g zahar, 4 plicuri de zahar vanilat, 80 g unt la temperatura camerei, 1 lingurita de gris, 1 lingurita de faina, 4 oua, 50 g stafide, 100 g fructe confiate, o lingura de lapte, 1 lingurita de esenta de vanilie.

Special pentru cititorii CANCAN.ro, Alex Cirtu a pregatit o altfel de pasca

CITESTE SI

Bat clopotele de nunta la „MasterChef”! Vezi ce concurent celebru si-a cerut iubita pe ecranul unui cinematograf!

Nunta de 30.000 de euro a la MasterChef. Vezi cine e concurentul pe care il va nasi Petru Buiuca si toate detaliile evenimentului

MasterChef Petru Buiuca, Alex Cirtu si Mehrzad, din nou impreuna intr-o provocare culinara! Vezi in ce proiect s-au implicat!

Aluatul

Este foarte important sa avem caldura in bucatarie atunci cand ne apucam sa facem aluatul de pasca. Cernem faina intr-un lighean. La foc mic incalzim separat laptele si apa. Amestecam laptele cu apa si in ele dizolvam 25 g drojdie.

Separat amestecam oualele cu zaharul pana ce se dizolva in mare parte. Adaugam si un praf de sare la sfarsit. O sa vedeti ca va oferi o anumita stralucire aluatului. Punem oualele cu zaharul peste faina, treptat, asa cum obisnuia mama sa ne faca cacao cu lapte in copilarie, adaugam si coaja de lamaie si zaharul bourbon si amestecam pana se omogenizeaza.

Alex Cirtu a gatit special pentru cititorii CANCAN.ro

Framantam aluatul pana se desprinde usor de pe mana dar totodata are o textura lipicioasa si usor umeda. Adaugam apoi lingura de ulei si continuam sa framantam pana ce o incorporam si pe aceasta. Atentie, nu adaugati ulei in exces intrucat poate intari aluatul. Topim untul la foc mic si il adaugam peste, incet, incorporandu-l foarte, foarte bine. Acoperim cu o carpa si lasam la dospit la cald pentru cca 45 de min – o ora.

Crema de vanilie

Dizolvam amidonul in lapte evitand a face cocoloase si il punem intr-o cratita la foc mic. Batem galbenusurile de ou cu zaharul pana devin pufoase si le adaugam peste amidon si lapte. Adaugam apoi esenta de vanilie si untul, iar cu ajutorul unui tel, tot la foc mic, amestecam pana se ingroasa intr-o crema. Aveti grija sa nu amestecati foarte repede intrucat puteti taia crema, dar nici sa lasati foarte mult crema pe foc intrucat o puteti transforma in “omleta” daca galbenusurile se vor gati mai mult decat este cazul. Adaugam putina curcuma/turmeric pentru culoare si lasam sa se raceasca.

Fostul concurent de la „MasterChef” si iubita lui s-au logodit inainte de Craciun

Umplutura

Pentru ca are apa, branza de vaci trebuie lasata la scurs intr-o sita timp de cateva ore. Stafidele le punem la hidratat in apa calduta pentru cca 30 de min, iar apoi le lasam la scurs. Se amesteca foarte bine branza de vaci cu zaharul, 3 galbenusuri de ou, zaharul, zaharul vanilat, 2 linguri de esenta de vanilie, 2 linguri de esenta de rom, coaja de lamaie, 1 lingurita de gris si una de faina si nu in ultimul rand, cu fructele confiate. Amestecam apoi cu crema de vanilie.

Pasca pregatita de Cirtu este atat de buna incat te lingi pe degete

Pentru realizarea produsului finit

Tapetam o o forma de tarta cu unt si faina si intindem aluat cat diametrul acestei forme de tarta. Cu restul de coca o intindem sub forma de cilindru subtire, de grosimea unui deget si facem o coronita impletita pe care o punem de jur imprejurul aluatului. Rolul acesteia este sa previna compozitia sa se deplaseze din centru. Putem face un model de coca deasupra, insa de cele mai multe ori se merge pe ceva simplu, cum ar fi semnul crucii. Folosindu-ne de un galbenus de ou si o lingura de lapte facem o compozitie ca sa ungem pasca pe deasupra. O introducem la cuptor la 150 ᵒ C pana se rumeneste, iar compozitia se coace. Dupa ce o scoatem din cuptor, o acoperim cu un prosop umed, ca sa-si mentina textura pufoasa, o lasam sa se raceasca si abia apoi o taiem.

Aiana Dinu