Asta explică tot! De ce boală suferă Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal

Publicat: 30/07/2019 | 13:26

Gheorghe Dincă, din Caracal, a șocat o țară întreagă după ce s-a aflat că a răpit, violat și omorât cel puțin două fete. Agresorul în vârstă de 65 de ani, divorţat, cu patru copii, este în prezent reţinut de procurorii DIICOT Craiova, fiind acuzat de trafic de minori şi viol, dar și crimă.

Specialiștii spun că numai o fiinţă umană cu o minte tulburată ar putea fi în stare să producă o asemenea nenorocire unei persoane nevinovate și spun că profilul lui Gheorghe Dincă este cel de psihopat.

Psihopatia este o boală psihică, caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament şi de caracter, ce are ca semnalmente lipsa totală a empatiei, a sentimentului de vinovăţie sau a remuşcărilor.

Din perspectivă neurologică se poate vorbi despre anumite disfuncţii ale amigdalei, ale cortexului prefrontal, dar şi ale altor părţi ale creierului. Din perspectivă psihologică, se poate considera că vorbim despre o moştenire genetică, mai poate fi vorba despre o copilărie traumatică sau despre anumite evenimente extrem de traumatizante.

De foarte multe ori putem vorbi despre o relaţie disfuncţională cu persoanele care ar trebui să îi ofere dragoste şi afecţiune, cum ar fi părinţii, fraţii, prietenii de joacă, partenerul de viaţă. Însă de multe ori tocmai în relaţiile cu aceste persoane se întâmplă marile drame, abuzuri, traume, accidente ce pot declanşa o psihopatie. Când discuţi cu un psihopat, acesta va căuta tot timpul vinovaţi pentru situaţia în care se află el şi este foarte greu de demonstrat dacă o face pentru a te manipula, manipularea fiind principala lui formă de comunicare”, spune medicul, potrivit csid.ro.

Caracteristicile unui psihopat

  • Tendinţa de a viola drepturile altora (la proprietate, fizică, sexuală, emoţională, legală)
  • Lipsa regretului că a făcut rău altora
  • Impulsivitate
  • Minte şi fură persistent
  • Un simţ extrem de îndreptăţire
  • Inabilitatea de a-şi face sau a menţine prietenii
  • Un psihopat este axat pe propriile dorinţe şi nu poate manifesta empatie sau emoţie pentru ceilalţi, nu ţine cont de norme şi reguli, având o puternică înclinaţie spre a comite infracţiuni

Cum acţionează un psihopat?

După R. Hare şi P. Babiak (2006), psihopaţii sunt în permanenţă în căutarea unor oameni pe care să îi înşele, adaugă psihoteraputul. Astfel, ei au un plan în 3 faze:

1. Faza de evaluare. Unii psihopaţi sunt prădători oportunişti şi agresivi, aşa cum se pare că a fost şi personajul din Caracal, ce profită de orice persoană pe care o întâlnesc. Alţii îşi aşteaptă victima perfectă.
2. Faza de manipulare. Dacă identifică o posibilă victimă, psihopatul face totul pentru a o manipula. Pentru asta minte cu uşurinţă, căutând punctele slabe ale victimelor. Uneori se poate victimiza doar pentru a-şi putea atinge scopurile.
3. Faza de abandonare. Este faza în care renunţă la victimă dacă decide că aceasta nu îi este de folos. Însă un psihopat sadic nu va abandona victima, ci o va ucide.

Harriet B. Braiker, psiholog clinician şi autoarea mai multor cărţi de psihologie, enumeră formele de manipulare pe care le folosesc psihopaţii: recompensă pozitivă (şarm, laudă, îşi cere scuze excesiv, oferă bani, cadouri), recompensă negativă (intimidează, ameninţă, învinovăţeşte, şantajează emoţional sau face pe victima), pedeapsa, învăţarea în urma unei traume (este furios, intimidant, dominant, pentru a-i da victimei sentimentul permanent că greşeşte).