Astazi il sarbatorim pe Facatorul de minuni Sfantul Spiridon! Ce trebuie sa stii despre ziua asta si de ce trebuie sa te feresti

De: Cancan
Publicat: 12/12/2014 | 07:55

Ziua de Sfantul Spiridon este respectata pentru a nu se intampla vreo minune care sa schimbe lucrurile bune in altele rele .Pe 12 decembrie trebuie sa te feresti de intepaturi (caci Sfantul Spiridon lucreaza cu sula cizmarului), de oparituri si arsuri .Daca lucrezi de Sfantul Spiridon , boala se agata de tine ori de vitele tale, si poti fi pocit ori schimonosit! Astazi este o zi in care se tine post.

Cine a fost Sfantul Spiridon

Cuviosul Parintele nostru Spiridon, facatorul de minuni, a trait pe vremea imparatului Constantin cel Mare si a lui Constantie, fiul lui. Era simplu la purtari si smerit cu inima. La inceput a fost pastor de oi. Apoi s-a insurat, iar dupa moartea sotiei a fost facut episcop. Dumnezeu i-a dat harul tamaduirilor in asa masura ca a fost numit facator de minuni.

In vreme de seceta a adus pe pamant ploaie; si iarasi, prin rugaciunea lui, a oprit ploaia cea peste masura. A pus capat foametei puse la cale de vanzatorii de grau, daramandu-le hambarele in care tineau graul. A prefacut sarpele in aur si, dupa ce a scapat pe sarac de nevoie, a prefacut iarasi aurul in sarpe. A oprit curgerile raurilor. A dat la iveala gandurile pacatoase ale unei desfranate, care indraznise sa se apropie de el si a facut-o sa-si marturiseasca pacatul. A astupat, prin puterea Sfantului Duh, gura celor ce se semeteau cu stiinta lor, la Sinodul de la Niceea. O femeie i-a cerut o suma de bani ce o incredintase spre pastrare fiicei lui; sfantul a intrebat pe fiica lui, moarta mai de mult, unde a pus banii; si afland de la ea unde erau ascunsi, i-a dat stapanei lor. A vindecat pe imparatul Constantie de boala de care suferea. A dat din nou viata copilului unei femei. A mustrat pe cel ce voia sa-i ia din pricina lacomiei o capra fara sa o plateasca si a facut sa fuga capra in ocol de la cel ce o tragea cu sila; iar dupa ce a numarat si pretul ei, capra a stat cu cele cumparate. A vindecat mutenia unui diacon, caruia ii poruncise sa spuna o mica rugaciune pe vremea unei arsite, iar el, pentru marire desarta, lungise rugaciunea si din pricina asta amutise indata.

Odata slujitorii bisericii au aprins putine lumanari in biserica; cand sfantul i-a tinut de rau, ei i-au raspuns ca nu-i nimeni in biserica, asa ca nu e nevoie de mai multa lumina; dar sfantul a luat marturie din cer ca avea privitori pe ingerii, care cantau impreuna cu el rugaciunile. Pe cine nu va uimi minunea izvorarii pe neasteptate a untdelemnului in candela, cand candela era sa se stinga din lipsa de untdelemn! Multora le-a prezis cele viitoare prin darul sau cel dumnezeiesc al cunoasterii de mai dinainte a lucrurilor. Pe episcopul Trifilie, care traia in petreceri si desfatari lumesti, l-a povatuit si l-a indemnat sa doreasca mai mult bunatatile cele viitoare. A certat si a dat mortii pe o femeie ce cazuse in desfranare si care nu voia sa-si marturiseasca pacatul, ci spunea ca a facut copilul cu barbatul ei, ca a ramas cu el insarcinata, desi acela murise de unsprezece luni. In timpul verii, cand soarele dogorea, capul sfantului era plin de roua; prin aceasta Dumnezeu arata cinstea ce i se va da. Ca sfantul era milostiv si indurator o arata intamplarea cu cei ce au incercat sa-i fure oile din turma. Sfantul nu numai ca a dezlegat pe hotii ce fusesera inlantuiti cu lanturi nevazute toata noaptea, dar le-a dat la plecare si un berbec, ca sa nu le fie in zadar privegherea cea de toata noaptea.

Ocarmuind dar bine turma incredintata lui, s-a mutat ca sa traiasca si sa petreaca cu ingerii.