Atacurile cibernetice s-au înmulțit! Iată ce ne recomandă specialiștii, pentru a ne proteja în mediul online

Publicat: 24/01/2023 | 17:44
Sursă foto: pixabay.com

Atacurile cibernetice au început să revină, din nou. Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la infractorii care înșală oamenii prin diverse escrocherii. Iată cum să te protejezi.

În ultima perioadă, atacatorii cibernetici au început să fie iarăși activi. Autoritățile trag un semnal de alarmă cu privire la fraudele care au loc în online, mai ales acum, după perioada sărbătorilor de iarnă. Trebuie să fim foarte prudenți și vigilenți atunci când utilizăm internetul, mai ales să avem grijă la link-urile pe care le accesăm, pentru că acestea pot ascunde adevărate escrocherii.

Fraudă în online / sursă foto: Pexels

(CITEȘTE ȘI: Atenție, români. O nouă campanie de fraudare a început în numele ANAF. Instituția avertizează să nu deschideți mesajele și linkurile primite)

Cum ne putem proteja în mediul online

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la atacurile cibernetice care au loc în online, iar în acest fel, ne este recomandat să deschidem email-uri sau link-uri suspecte.

”Alertă de tentative de atac cibernetic”…….În cazul în care aţi primit un astfel de e-mail vă reamintim că este un fals. Pentru a rămâne în siguranţă în mediul online evitaţi să deschideţi e-mail-uri de la necunoscuţi ori ataşamentele mesajelor.

În niciun caz nu comunicaţi cu aceştia sau cu cei invocaţi în documente. Pentru îmbunătăţirea securităţii conturilor este necesară reîmprospătarea parolelor vechi şi aplicarea, acolo unde este posibil, a autentificării în doi paşi”, a transmis Poliția Română, citat de Antena 3 CNN.

Mai mult decât atât, autoritățile pun la dispoziție un ghid de informare cu privire la tentativeșe de fraudă care au loc când navigăm pe internet.

”Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română astfel aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potenţialele victime pot cădea mai uşor în capcană dacă nu respectă recomandările de securitate a datelor online. Verificaţi mereu sursa reală a mesajului.

Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate. Nu furnizaţi date sensibile la cerere în urma unor notificări venite pe mail , mesaje sau social media. Nu uita că te poţi antrena să verifici la timp tentativele de fraudă de pe internet pe site-ul https://sigurantaonline.ro”, se mai arată în comunicat.