Atenție la carnea de porc din Lidl și Kaufland. De unde sunt aduse produsele care se află în rafturile supermarketurilor

Publicat: 23/11/2023 | 10:38
Carnea de porc / Sursă foto: Lidl

Puțini știu, dar doar 10% din carnea de porc pe care o găsesc cetățenii în Lidl sau Kaufland este, de fapt, din România. În proporție de 90%, se recurge la import. Un studiu realizat de cercetătorii de la Academia de Studii Economice (ASE) a scos la iveală producția. De asemenea, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR) a spus care este motivul pentru care suntem dependenți de import.

Potrivit studiului efectuat de cercetătorii de la ASE, doar 10% din carnea de porc pe care o găsiți în marile magazine, cum ar fi Lidl sau Kaufland, este din România.

Daniel Botănoiu, președintele AFR a transmis faptul că lipsa unui sector zootehnic dezvoltat ne obligă să recurgem la import:

„Neavând sectorul zootehnic dezvoltat, suntem obligați să „importăm” produse alimentare de la partenerii europeni, dar și de pe piețe terțe. Asta a făcut ca și în anul agricol 2021/2022, România să realizeze un deficit comercial foarte mare, ceea ce denotă o dependență netă a României de importul de produse agroalimentare, în special: carne de porc, tăiată și în viu.

Acest lucru imprimă riscuri majore cu privire la securitatea alimentara si nu numai. Uneori cu privire la agricultura suntem captivați de anumite realizări, în realitate, problemele noastre, atât din punct de vedere cantitativ, calitativ și valoric, când vorbim de producția agroalimentara, rămân extrem de grave, din cauza eficientei economice scăzute în ansamblul ei”, a declarat președintele AFR.

Carne de porc din supermarket / Sursă foto: Lidl

(CITEȘTE ȘI: Cu cât se scumpește carnea de porc de Sărbători 2023. Vânzările au scăzut față de anul trecut)

Criză pentru carnea de porc din România

Daniel Botănoiu a explicat faptul că a scăzut de 17 ori numărul de porci crescuți în România, comparativ cu perioada comunistă. În ultimele trei decenii, pesta porcină și-a pus amprenta și a dus la declinul domeniului, care poate fi remediat, pentru moment, doar prin import.

„Doar circa 750.000 de porci au fost crescuți în anul 2022 în fermele romanești. De 17 ori mai puțin decât în anii de dinainte de Revoluție și de 7 ori mai puțin decât în 2000. Ce s-a întâmplat, în ultimele trei decenii, cu aceasta ramură a zootehniei care odinioară hrănea o țară întreagă? Eșecul statului în lupta împotriva pestei porcine e doar ultima dintr-o listă lunga de cauze.

Efectul: importuri masive de carne de porc în situația în care suntem primii producători de porumb boabe la nivel european. De asemenea, doar o cincime din carnea de porc pe care au cumpărat-o romanii în 2022 a provenit din fermele din România. Iar din acești 20%, doar jumătate sunt animale născute și crescute in România, restul fiind importuri de animale vii.

Daniel Botănoiu a precizat faptul că cifrele amintite nu pot include și porcii crescuți în gospodării, pentru consum propriu, sau animalele vândute la negru.

(CITEȘTE ȘI: Vouchere de 1000 de lei din partea Guvernului pentru a-i încuraja pe românii care cresc porci)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult