Atenție! Oamenii infectați cu SARS-CoV-2 le pot transmite virusul animalelor de companie. Pisicile sunt cele mai expuse

Publicat: 01/07/2021 | 20:38
Cercetări preliminare au dovedit că pisicile și câinii se pot infecta cu coronavirus, dar felinele au un risc mai mare de a îl contacta (sursa foto Shutterstock)

Un studiu recent făcut de Universitatea Guelph din Canada arată faptul că animalele de companie se pot infecta cu SARS-CoV-2, dacă dorm în același pat cu stăpânii lor, bolnavi și ei. Cele mai expuse sunt pisicile.

Descoperirea a fost prezentată de către realizatorii studiului și făcut pe animale de companie cu stăpâni infectați cu SARS-CoV-2, dar și pe animale din adăposturi sau care trăiesc pe stradă.

Citește și: Coronavirus România, 1 iulie 2021. 5 decese s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Cercetări preliminare au dovedit că pisicile și câinii se pot infecta cu coronavirus, de la stăpânii, însă nu se știa exact ce poate crește riscul unei posibile infectări.

În urma testelor de anticorpi, cercetătorii au descoperit un număr de 48 de pisici și 54 de câini din locuințe, precum și alte 75 de animale din adăposturi și încă 75 de feline de pe stradă care au suferit o infecție prealabilă cu SARS-CoV-2.

Contactul cu pacienții atinși de virus este periculos pentru animale

Stăpânii infectați aveau de completat un chestionar cu întrebări referitoare la interacțiunea cu animalul, cât timp petreceau împreună, dacă îl mângâiau, dacă dormeau în același pat.

Conform studiului, citat de Gândul.ro, timpul petrecut de către stăpâni în compania animalelor a influențat riscul de infectare al acestora. Rezultatele studiului arată 67% dintre pisici și 43% dintre câini, care aveau stăpâni infectați au avut rezultate pozitive la testele de anticorpi.

Animalele de pe stradă se infectează mai greu

Dintre animalele de pe stradă sau din adăposturi doar 9% dintre câini și 3% dintre pisici au dat rezultate pozitive la testele de anticorpi.

Câinii care au fost infectați cu COVID-19 au prezentat simprome ușoare care au dispărut repede. În cazul pisicilor situația a fost asemănătoare, însă au existat și cazuri mai grave.

Biologia pisicilor dar și receptorii virali le fac mai susceptibile la COVID-19 decât câinii, de asemenea faptul că dorm împreună cu stăpânii, foarte aproape de fața acestora, crește timpul de expunere la orice infecție.

Nu rata: Coronavirus România, 1 iulie 2021. 31 cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de ore